Hlavní obsah

Výrobci energií by se měli zestátnit, vyzývá vládu hejtman Kuba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda by se měla do budoucna snažit o zestátnění výrobců energií. Tvrdí to jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který o energetice diskutoval s předsedou SPD Tomiem Okamurou v Partii na Prima CNN.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba

Článek

„Vláda má dělat všechno pro to, aby výrobce energie zestátnila,“ uvedl Kuba s tím, že energetika by se měla přestat tvářit, že je volným trhem.

Hejtman připomněl, že za současné situace nelze stropovat ceny u výrobců, jak prosazuje SPD. Připomněl, že ČEZ, který je dominantním výrobcem, vlastní stát pouze ze 70 procent a vedení společnosti musí jednat s péčí řádného hospodáře. Nelze proto podle Kuby očekávat, že by dodával energii za zastropovanou cenu, když by ji mohl prodávat za cenu tržní.

Podle Okamury by pomohlo, kdyby se podařilo do péče řádného hospodáře zahrnout i cosi jako státní zájem, který by měl být nadřazen ekonomickým zájmům. Zestátnění ČEZ by pak podle něj znamenalo nutnost vyplatit minoritní akcionáře.

ČEZ po oznámení rekordního zisku zdraží elektřinu

Ekonomika

Máme elektřinu, ale nemáme plyn, připomněl hejtman s poukazem na solidaritu a skutečnost, že sice vyvážíme elektřinu, ale další komodity dovážíme.

Spor o výcvik Ukrajinců

Politici se přeli i o rozhodnutí zákonodárců umožnit výcvik ukrajinských vojáků v České republice. Podle Okamury se u nás budou tito vojáci školit, aby šli „zabíjet na Ukrajinu“. Skutečnost, že se země od února brání nevyprovokované ruské agresi, přitom nijak nereflektoval, stejně jako to, co ruské útoky znamenají pro civilní obyvatelstvo.

„To je jejich země, kterou devastuje ruská agrese, tak proboha neříkejte, že tam půjdou někoho zabíjet,“ ohradil se Kuba proti Okamurovu tvrzení a připomněl, že v době 2. světové války se českoslovenští parašutisté, kteří byli následně vysazeni v tehdejším protektorátu k boji proti nacistům, cvičili ve Velké Británii, nikoliv doma.

Okamura dále v emotivní debatě konstatoval, že ministryně obrany Jana Černochová (ODS) je „válečný štváč“, a opakoval tvrzení o tom, že SPD je pro mír.

Zapojila byste nás do války, tepala Černochová senátorku Zwyrtek Hamplovou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám