Hlavní obsah

Zapojila byste nás do války, tepala Černochová senátorku Zwyrtek Hamplovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová na čtvrtečním jednání Senátu navrhla, aby výcvik ukrajinských vojáků neprobíhal v Česku, jak s tím počítá vládní návrh, nýbrž přímo na území Ukrajiny. Jenže to, jak jí následně připomněla ministryně obrany Jana Černochová (ODS), by vedlo k zapojení České republiky do konfliktu. „To, co děláme my, válku odvrací. Chceme, aby konflikt probíhal mimo území České republiky,“ tepala jí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Zwyrtek Hamplová na schůzi Senátu

Článek

„První otázkou je, zda si občané České republiky přejí, abychom pro tento návrh zvedli ruku. Hovořím o části, kde umožníme výcvik ukrajinských vojáků na našem území. Tato pomoc by přitom jistě byla možná přímo na území Ukrajiny, kde se neválčí,“ prohlásila ve čtvrtek dopoledne senátorka Zwyrtek Hamplová.

Novela, o které ve čtvrtek jednal Senát, počítá s výcvikem až 800 ukrajinských vojáků na českém území. Jenže Zwyrtek Hamplové vadilo, že na výcvik nemá Česko podle ní peníze. „Přesto jednáme tak, jako bychom měli pořád kde brát,“ řekla.

Její vystoupení zvedlo ze židle ministryni obrany Černochovou. „Možná jsem špatně slyšela nebo jsem to špatně pochopila. Ale vážně chce paní senátorka, aby se Česká republika zapojila do války na ukrajinském území? Výcvik vojáků na ukrajinském území by bylo zapojení do konfliktu,“ zpražila jí.

Ukrajinští vojáci se budou cvičit v Česku

Domácí

„Víte, jsme členská země NATO. A přesně tímto byste zapojila Severoatlantickou alianci do konfliktu. To, co děláme my, válku odvrací. Chceme, aby konflikt probíhal mimo území České republiky. Vy jste nás chtěla zapojit přímo do válečného konfliktu,“ vyčetla jí.

„Kolegyně Hamplová je hlásná trouba ruské propagandy,“ reagoval následně na vystoupení senátorky šéf klubu SEN 21 a Piráti Václav Láska.

Pro výcvik ukrajinských vojáků hlasovali téměř všichni přítomní senátoři, proti byly jen Zwyrtek Hamplová a Daniela Kovářová.

Senátorku odvezla ze Senátu sanitka

Zwyrtek Hamplovou ve čtvrtek odpoledne odvezla z horní komory sanitka. Novinkám informaci Deníku N potvrdila mluvčí Senátu Jana Hartmanová.

„Bohužel nemám více informací, než že se jí udělalo v Senátu nevolno a byla jí poskytnuta zdravotní péče. Poté byla převezena do zdravotního zařízení. Do jakého ale nevím,“ sdělila následně i její asistentka Andrea Navrátilová.

Senátorce se mělo podle serveru udělat nevolno během neformálního jednání výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Senátorkou bude právnička Jana Zwyrtek Hamplová

Volby do Senátu

Reklama

Výběr článků

Načítám