Hlavní obsah

Simon: I soudce má právo na svobodu myšlení. V Senátu hájil Orla v hnízdě marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidát na ústavního soudce a soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon čelil ve středu na ústavně-právním výboru Senátu sprše otázek. Vysvětlovat musel nejen své podíly ve firmách a rozhodnutí, které následně rušil Ústavní soud, ale i své kurzy čínského cvičení Orel v hnízdě a rady mužům, aby se šetřili v intimní oblasti. Ústavně -právní výbor neobměkčil, Senátu doporučil, aby jej ústavním soudcem nevolil. Simona následně nepodpořil ani školský výbor horní komory.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Soudce a předseda senátu Nejvyššího soudu Pavel Simon

Článek

Pro Simona hlasovali jen tři senátoři z osmi členů ústavně-právního výboru. Ve školském výboru dostal od pěti senátorů pouze jeden hlas.

Největším tématem jednání ústavně-právního výboru se staly Simonovy firmy a kurzy cvičení na webu Orel v hnízdě, kde se u některých příspěvků označoval zkratkou Dr. Podle senátorů tím mátl klienty školy, neboť vytvářel dojem, že je lékař. To Simon odmítl. „Chtěl jsem ukázat, že mám akademické vzdělání,“ vysvětlil senátorům. „Ani ve snu by mě nenapadlo se vydávat za lékaře. Nemám tendenci klamat,“ dodal.

Podle Marka Hilšera (nestr.) navíc ve svých kurzech šířil bludy, když radil mužům nad 40 let, aby méně ejakulovali. „Myslíte, že by toto důstojnosti soudce přispívalo?“ ptal se.

„Orel v hnízdě.“ Pavlův kandidát na ústavního soudce Simon budí mnoho kontroverzí

Domácí

Simon si však za svými doporučeními stojí. „I soudce má právo na svobodu myšlení a projevu. Soudce může i veřejně projevovat názory na různé věci, kterým věří,“ odpověděl. „To nejsou medicínské bludy. To, co já říkám, je podpořeno i výzkumy lékařskými,“ dodal.

Senátoři žádali i vysvětlení, proč se v květnu zbavil svého podílu ve společnostech Bodhidharma online a Umění energie i proč vůbec firmy zakládal, když mu výdělečnou činnost zakazuje jakožto soudci zákon. Simon je nadále společníkem plzeňské firmy Spojmont Plzeň.

„Soudce dostává velmi vysoký plat, nemusí obhajovat mandát, to je rozdíl od politiků. Soudce má takové podmínky, aby se mohl stoprocentně věnovat justici. Proč jste zakládal s.r.o.? Já nechci soudce s ručením omezením! Máte obrovskou odpovědnost respektovat nejen literu, ale i ducha zákona,“ pustil se do Simona senátor Pavel Fischer (nestr.).

Podle Simona však jen senátor zákonu nerozumí. „Když říkáte, že podnikám, tak myslím, že to není fér. Zákon zakazuje výdělečnou činnost. Otázka je, jestli mít podíl v obchodní korporaci je podnikání, nebo není. Mít obchodní podíl je mít majetek. To je stejné jako mít dům. To samo o sobě není podnikání,“ oponoval.

Přiznal však vzápětí, že se podílů ve dvou firmách v květnu vzdal, aby zabránil kritice, kterou předpokládal. A to poté, co jednal s prezidentovým panelem odborníků, kteří nominanty na soudce Ústavního soudu vybírají. „V rámci prevence jsem se rozhodl, že podíly převedu na moji paní. Jsou to její firmy, ona se tomu primárně věnuje, je to její zdroj obživy,“ vysvětlil.

„Nechci měnit poměry“

Senátoři se ptali i na Simonovo rozhodování na Nejvyšším soudu, které následně rušil Ústavní soud, nebo o odškodňování lidí, které poškodil stát. Při té příležitosti soudce odmítl nařčení, že se drží formalistního výkladu práva. „Pro mě jako soudce je podstatné nevycházet z dojmů, ale z dat, která máme k dispozici,“ uvedl.

Ústavní soud by podle něj měl být zdrženlivý. „Rozhodně nechci na Ústavní soud, abych tam měnil poměry. Já jsem zdrženlivý soudce, který respektuje právní řád. Obava z toho, že bych chtěl snižovat úroveň ochrany základních práv, je naprosto nedůvodná a ani to neplyne z ničeho, co jsem kdy řekl,“ dodal.

Simonovy rozsudky rušil Ústavní soud, senátoři ho kvůli tomu chtějí odmítnout

Domácí

Kromě otázek na tělo dostal Simon k odpovědi i obligátní dotaz na to, co si myslí o umožnění manželství pro homosexuály nebo o zakotvení manželství do Ústavy jako svazku muže a ženy. Simon by rozhodnutí nechal na politicích. „Já si myslím, že by stát měl být primárně od toho, aby se nám všem tady dobře žilo. Neměl by apriori házet klacky pod nohy nějaké skupině osob. Jestli tou cestou bude manželství pro všechny, to já nevím, umím si představit, že to bude, ale umím si představit, že to bude ošetřeno jinak. Nemám v tom žádnou osobní preferenci,“ uvedl.

Simona přišel senátorům výboru představit ředitel prezidentova politického odboru Tomáš Lebeda. „Doktor Simon je nepřehlédnutelná postava českého soudnictví,“ řekl s tím, že Simon podle něj plní veškeré profesní i morální předpoklady pro výkon soudce Ústavního soudu.

Simon absolvoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Od roku 2001 byl soudcem plzeňského krajského soudu, poté působil jako předseda senátu Okresního soudu v Chebu. Od roku 2010 je pak soudcem Nejvyššího soudu, později se stal předsedou senátu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Současně je Simon soudcem zvláštního senátu zřízeného podle zákona o rozhodování některých kompetenčních sporů.

Simon se věnuje i pedagogické činnosti, je lektorem pro oblast evropského civilního procesu. Přednáší na Akademii evropského práva v německém Trevíru či na Justiční akademii ČR.

Senátoři chtějí Simona podusit. Pavlův adept na ústavního soudce moc šancí nemá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám