Hlavní obsah

„Orel v hnízdě.“ Pavlův kandidát na ústavního soudce Simon budí mnoho kontroverzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soudce Nejvyššího soudu a kandidát na post ústavního soudce Pavel Simon budí kontroverze některými svými rozsudky a nejnověji rovněž zapojením do skupiny cvičení Čchi-kung ve stylu Orel v hnízdě. Cvičení slibuje zlepšení zdraví, zvýšení energie v těle i realizaci duševního potenciálu.

Foto: Repro Facebook - Petr Blažek

Pavel Simon

Článek

Na Simonovo angažmá ve skupině, která funguje již od roku 1997 a v níž je hlavním instruktorem, upozornil historik Petr Blažek.

Ten připomněl jak Simonův kontroverzní rozsudek týkající se odškodnění signatáře Charty 77 Petra Hanzlíka, ale v souvislosti s meditačním cvičením se pozastavil i nad Simonovými předpoklady pro výkon funkce ústavního soudce.

„Klientům například radí, aby po čtyřicítce méně ejakulovali, neboť tím ztrácí zbytečné množství energie. Jen doufám, že mezi metodami guru Pavla není také odháčkování,“ uvedl historik, podle něhož jde o „ještě větší úlet než navržení Roberta Fremra“.

Fremr se nakonec nominace na funkci ústavního soudce vzdal v souvislosti se svým působením v justici před listopadem 1989, byť Senát jeho nominaci schválil. Vyšlo najevo, že coby soudce rozhodoval nejen v trestních věcech, ale i v kauzách konvenujících tehdejšímu režimu.

Na Blažkovo aktuální zjištění poukázal server Echo24. Z webu skupiny mezitím historikem zmiňovaný článek o ztrátě životní síly mužů zmizel a je dostupný pouze skrze archivaci webu.

Foto: orelvhnizde.cz

Článek o ztrátě životní síly mužů z webu zmizel (printscreen z webového archivu)

V textu se mimo jiné uvádí, že „při každé ejakulaci přijde muž o polovinu své čchi, životní síly, kterou má aktuálně k dispozici“, či to, že „nemožnost dosáhnout erekce bývá často jen projevem moudrosti těla“.

Vedení kurzů Simon popsal i v rozhovoru pro server Česká justice. Na dotaz, zda nevidí jako problém pořádat coby soudce placené kurzy, uvedl, že považuje za absurdní, aby jako soudce „využil funkci k propagaci soukromých aktivit“.

„Svou profesi a soukromé aktivity přísně odděluji a ve světě čchi-kungu málokdo z mých studentů ví, čím se živím,“ dodal s tím, že není rozdíl mezí ním a někým, kdo například vede mladé fotbalisty.

Zrušené rozsudky dráždí

Simon však patrně bude senátorům vysvětlovat nejen, co je cvičení čchi-kung, ale i verdikty v kauzách H-System a Asanace. Podle senátorky Hany Marvanové zrušil v minulosti Ústavní soud Simonovi několik rozsudků.

Simonovy rozsudky rušil Ústavní soud, senátoři ho kvůli tomu chtějí odmítnout

Domácí

„Mám v ruce sedm rozsudků pana doktora Simona, kde Ústavní soud konstatuje, že jeho rozhodnutí jsou protiústavní. Čili ne že jsou nedokonalá, ale nezákonná, a proto jsou zrušena,“ upozornila Právo Marvanová, která Simona nazývá formalistou. Pochybnosti mají i další senátoři a není tak jisté, zda Simon v Ústavním soudu zasedne.

Prezident jej nominoval s tím, že jde o nepřehlédnutelnou postavu českého soudnictví ve střední generaci, přičemž splňuje veškeré odborné i morální požadavky.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Soudce a předseda senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu Pavel Simon na snímku pořízeném 7. září 2023 ve Františkových Lázních

Pavel navrhl Senátu na ústavního soudce Pavla Simona

Domácí

KOMENTÁŘ: Máčka na Hradě – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám