Hlavní obsah

Vstup do hnutí ANO mi nenabídli, řekl Tejc

Právo, Karolína Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, který od ledna působí jako náměstek ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), tvrdí, že o vstupu do hnutí ANO neuvažuje. Členství v ČSSD Tejc ukončil vloni v listopadu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc je novým politickým náměstkem na ministerstvu spravedlnosti

Článek

Pane Tejci, na jaře jste oznámil, že odcházíte z vysoké politiky. Proč jste se rozhodl přijmout pozici politického náměstka u ministra z ANO?

Do politiky jsem šel proto, abych věci měnil. Tuto možnost jsem však ztratil v březnu loňského roku na sjezdu ČSSD, neboť jsem své tehdejší kolegy nedokázal přesvědčit o potřebě změny. Neuměl jsem si tehdy představit další čtyři roky v poslaneckém klubu, jehož hlavní tváří by byl staronový předseda Bohuslav Sobotka.

Respektoval jsem rozhodnutí většiny, a proto jsem se vzdal volitelného druhého místa na kandidátce ČSSD a rozhodl jsem se jako poslanec dokončit mandát a věnovat se právní praxi. Tu jsem v roce 2011 pozastavil. Přišlo mi to správné i poctivé. Nedávalo mi smysl zůstat ve Sněmovně, pobírat plat, a přitom nemít možnost prosazovat to, o čem jsem přesvědčen.

Nabízí se otázka, zda jste s ANO o spolupráci nevyjednával už dřív? Byla pozice náměstka důvodem, proč jste po volbách do Sněmovny po dvaceti letech opustil ČSSD?

Rozhodně jsem nevyjedná­val. Opustit sociální demokracii jsem se rozhodl fakticky záhy po sjezdu. Nechtěl jsem však, aby toto mé rozhodnutí, pokud bych ho oznámil v době předvolební kampaně, bylo vnímáno jako políček ČSSD. A současně jsem doufal, že po volbách přijde razantní změna a svůj názor ještě přehodnotím. To se nestalo.

Nabídka spolupráce od pana ministra Pelikána přišla až po volbách a přiznám se, že i mě překvapila. Současně jsem za ni rád a bude mě těšit podílet se na přípravě a prosazování le­gislativy.

Zvažujete, že vstoupíte do hnutí ANO?

Nepřemýšlel jsem o tom. A nikdo mi to ani nenabídl.

Jak se vám nyní bude spolupracovat s bývalými kolegy z ČSSD?

Na rozdíl od řady jiných jsem si před volbami i po nich uložil bobříka mlčení a rozhodl jsem se situaci v ČSSD nekomentovat. Necítím vůči nikomu zášť. Uzavřel jsem jednu životní ka­pitolu. To neznamená, že bych přecházel na druhý chodník, když uvidím někoho ze svých bývalých kolegů. Vždy jsem se choval profesionálně a chci v tom pokračovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám