Hlavní obsah

Složte poslanecký mandát, vyzvala ČSSD premiéra Sobotku. Ve straně skončil Tejc

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav
Aktualizováno

Jihomoravští sociální demokraté vyzvali na své krajské konferenci v Břeclavi premiéra Bohuslava Sobotku k rezignaci na poslanecký mandát. Podle nich nese hlavní odpovědnost za volební debakl. Současně svůj odchod ze strany ohlásil bývalý poslanec Jeroným Tejc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na jednání vlády

Článek

Pro rezignaci Sobotky hlasovalo 78 zástupců jihomoravské ČSSD, proti tomuto usnesení jich bylo 33, 14 se zdrželo hlasování, řekl ČTK tajemník krajské ČSSD Michal Škerle.

Sobotka ani volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek do Břeclavi nedorazili. K jejich neúčasti na konferenci se vyjádřil bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Je to škoda, mohli mít zpětnou vazbu od členské základny ČSSD na jižní Moravě,“ napsal na svém Facebooku.

K zásadní obměně vedení strany vyzvala nově zvolená krajská předsedkyně Naděžda Křemečková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová předsedkyně jihomoravské krajské ČSSD Naděžda Křemečková

„Máme velkou chuť věci změnit a vedení ČSSD by už mělo vyslyšet hlas členské základny. Všichni naši členové si musí uvědomit, že změna musí nastat teď, jindy už by nemusela být šance. Musíme se vrátit ke kořenům, ale nejen to, musíme se přizpůsobit i moderní době,“ prohlásila po svém zvolení Křemečková.

„Není možné, aby lidé, kteří ČSSD zastupují, nevěděli, co lidé skutečně potřebují. To není vidět z oken limuzín se začerněnými skly,“ dodala.

Rozhodne sjezd

Dosluhujícího premiéra Sobotky se zastal místopředseda strany Jan Hamáček i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. „Celé vedení ČSSD přijalo odpovědnost za výsledek voleb a na sjezdu odstoupí. Nevidím důvod, proč by se Bohuslav Sobotka měl vzdávat poslaneckého mandátu, který získal od voličů na jižní Moravě, neboť mimo jiné získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů v ČSSD,” reagoval podle ČTK na jihomoravskou výzvu Hamáček.

Chvojka zase ČTK napsal, že mediální hon na čarodějnice nemá smysl. „Čeká nás sjezd, na kterém nepochybně dojde k výrazné obměně vedení sociální demokracie. Doufám, že nejen jihomoravská ČSSD má ambici poslat do čela strany schopné a neokoukané tváře,” uvedl.

Hašek do vedení nechce, Tejc skončil

Podle bývalého hejtmana Michala Haška cesta k tomu, aby lidé začali brát sociální demokracii vážně, spočívá v opravdovém restartu strany. „Nemůže to být tak, že se sejde sjezd, sní se řízek, odhlasují se nějaká usnesení a pojede se domů. Jsou tu konkrétní lidé, kteří nesou volební odpovědnost za výsledek ve volbách. Musíme se vrátit k našim programovým prioritám a měli by je představit lidé, kteří budou důvěryhodní,“ uvedl.

Hašek dodal, že v čele strany by měli stát noví lidé, a proto on sám do vedení nechce.

Svých ambicí v rámci ČSSD se v sobotu zcela vzdal bývalý poslanec a předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc, jenž kvůli nesouhlasu s vedením strany ani v říjnových parlamentních volbách nekandidoval. V sobotu na Twitteru oznámil, že ze sociální demokracie odchází.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeroným Tejc končí ve vysoké politice, ve volbách nebude kandidovat.

Křemečková s 85 hlasy

Dvaačtyřicetiletá brněnská zastupitelka Křemečková získala ve volbě 85 hlasů, její protikandidát a dosavadní předseda Roman Hanák 52 hlasů. Hanák krajskou ČSSD vedl dva roky od svého zvolení v Tišnově, kdy vystřídal Zdeňka Dufka, jenž už znovu nekandidoval. Aktuálně je Hanák náměstkem jihomoravského hejtmana.

Sociální demokraté získali v parlamentních volbách jen necelých osm procent hlasů a míří z vlády do opozice.

Anketa

Měl by Bohuslav Sobotka složit mandát kvůli volebnímu neúspěchu ČSSD?
Ano
86,6 %
Ne
13 %
Nevím
0,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22102 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Reklama

Výběr článků

Načítám