Hlavní obsah

Vratné mohou být i krabice, tvrdí mladí vynálezci z Moravy. Ta jejich vydrží až 60 cest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tadeáš Bíbr a Marek Svitek jsou kamarádi z gymplu. Už se nemohli dívat na hromady obalů, v nichž e-shopy posílají zákazníkům objednané zboží a které končí v odpadu. Vymysleli proto ReKrabice, plastové obaly, v nichž by mohly inter­netové obchody posílat svým klien­tům nakoupené zboží. Každá z krabic vydrží až 60 cest.

Foto: Start it @ČSOB

Tadeáš Bíbr (vlevo) a Marek Svitek se svým nápadem.

Článek

Mladíci již vyjednávají se zásilkovými firmami. Jejich nápad totiž zaujal i odborníky. „Nabídneme krabice ve velikosti od mobilu až po ledničku. Vyrobíme je z kartonplastu. Není to papír, ale polypropylen, tedy re­cyklovatelný druh plastu,“ řekl Právu Tadeáš Bíbr z Velkého Meziříčí.

Za pár měsíců se chce hned po maturitě plně vrhnout na podnikání s ReKrabicemi. Tadeášův o rok mladší kamarád Marek Svitek je z Brna a chce dál studovat. Ale ReKrabicím se bude rozhodně věnovat.

Jako lahve

Zatím mají naplánovanou výrobu krabic ve třech velikostech, časem přibudou obaly v dalších rozměrech. Už je otestovali, aby zjistili jejich odolnost a životnost. Pro projekt si vytvořili i webové stránky. U osmi e-shopů už mají domluveno, že nabídnou zákazníkům své ReKrabice. Nyní jsou na řadě zásilkové služby.

Celý systém by měl podle Marka fungovat na principu vratných lahví. Zákazník si u objednávky zboží na některém z domácích e-shopů zvolí, že jej chce dostat v ReKrabici. Zaplatí za ni 50 korun. Nalepovací štítek s adresou ji po vložení zboží dovnitř zapečetí.

Šetří se papírové krabičky, balicí papír a igelit. Díky ReKrabici se vyprodukuje o 70 procent méně oxidu uhličitého než u dosud používané krabice.

Teď jim jde o to, jak je dostat zpět od zákazníka. „Šlo by to řešit tak, že u zásilkových boxů by byla i vratná místa na naše krabičky a po jejich odevzdání by zákazník dostal zpět svoji padesátikorunu. Popřípadě by je mohli brát zpět doručovatelé,“ uvedl Bíbr.

Svůj nápad dvojice představila v uplynulých dnech na pražském a brněnském Validation Campu, který uspořádal start­upový akcelerátor Start it @ČSOB. Studenti si na něm mohou ověřit, nakolik by měl jejich podnikatelský nápad šanci uspět na reálném trhu.

V českých obchodech je již možné vracet PET lahve a plechovky. Zákazníci za ně dostanou slevu na nákup

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám