Hlavní obsah

Ruské útoky na civilní cíle? Terorismus, má jasno Lipavský. Vondráček je skeptický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko jako teroristický stát? Podle poslance a místopředsedy hnutí ANO Radka Vondráčka je takové označení problematické. Uvedl to v Partii CNN Prima News v reakci na čtvrteční usnesení Sněmovního zahraničního výboru. Pro přitom byli i členové za hnutí ANO. Podle Vondráčka je ale důležité se bavit o konkrétních důsledcích takového označení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radek Vondráček

Článek

Zahraniční výbor Sněmovny ve čtvrtek v usnesení označil současný ruský režim za teroristický a odsoudil zejména rozsáhle útoky na civilní obyvatelstvo a klíčovou infrastrukturu. Usnesení podpořili také členové výboru za hnutí ANO. Podle Vondráčka je ale důležité zabývat se i důsledky takového usnesení.

Pokud někdo hodí raketu doprostřed křižovatky během ranní špičky nebo na dětské hřiště do parku uprostřed města, tak to nic jiného než prachsprostý terorismus není
Jan Lipavský (Piráti), ministr zahraničí

„Terorismem jsme si zvykli označovat něco jiného, naši byli pro, ale teď by mě zajímal ten krok B, jestli je to jen gesto, nebo jestli z toho něco přímo vyplývá, a tady jsem skeptický a spíš říkám, že terorismem jsme byli zvyklí nazývat nějaké politicky motivované násilné akce proti civilnímu obyvatelstvu,“ řekl Vondráček v diskuzním pořadu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který v pořadu s Vondráčkem diskutoval, svůj nesouhlas neskrýval. „Pokud někdo hodí raketu doprostřed křižovatky během ranní špičky nebo na dětské hřiště do parku uprostřed města, tak to nic jiného než prachsprostý terorismus není,“ kontroval.

Estonsko označilo Rusko za teroristický stát. Přidalo se k Litvě a Lotyšsku

Evropa

„Bavím se čistě jako právník o tom, že náplň pojmu terorismus se nám posouvá. Hnutí ANO nebylo proti, ale co s tím teď budeme dělat,“ obhajoval svůj postoj někdejší předseda Sněmovny Vondráček.

Lipavský uznal, že z označení Ruska jako teroristický stát nevyplývají zásadní právní důsledky, jelikož už jsou proti Rusku uplatňovány nejrůznější sankce. Co se týče diplomatických styků, ty podle ministra bude Česko nadále udržovat.

„Diplomatické styky s Ruskou federací máme. Je důležité mít alespoň nejzákladnější diplomatické styky, byť s režimem, který se chová takto odporně. Sám považuje označení „teroristický stát“ v případě současného ruského režimu za přesný.

Jednou nacisté, pak satanisté. Putin a Medvěděv vyprávějí, proti komu bojují

Válka na Ukrajině

„Pokud někdo drony a raketami útočí na civilní energetickou infrastrukturu nebo například na teplárny jenom proto, aby se v nadcházející zimě Ukrajině a jejím lidem dařilo hůře, aby vytvářel tlak na to, aby byly například nový váleční uprchlíci, kteří budou proudit do Evropy a my to tady budeme řešit, tak to jsou prostě akty teroru,“ uvedl Lipavský.

Anketa

Chová se podle Vás současné Rusko jako teroristický stát?
Ano
76,2 %
Ne
21,4 %
Neumím posoudit
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17417 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám