Hlavní obsah

Jednou nacisté, pak satanisté. Putin a Medvěděv vyprávějí, proti komu bojují

S novým označením pro nepřítele přišel v pátek místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý prezident Dmitrij Medvěděv. Podle něj Rusko válčí proti „umírajícímu světu“ s jeho „nemravnými zvyky“, a že jeho konečným cílem je zastavit „nejvyššího vládce pekla“. Vladimir Putin pak dále hovoří o „nacistickém režimu“ v Kyjevě.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident Dmitrij Medvěděv (vlevo) a současný vládce Vladimir Putin

Článek

„Máme schopnost poslat všechny nepřátele do pekelného ohně, ale to není náš úkol,“ napsal Medvěděv v příspěvku Proč je naše věc správná, který publikoval u příležitosti pátečního Dne národní jednoty.

„Nasloucháme Stvořitelovým slovům v našich srdcích a řídíme se jimi. Tato slova nám dávají náš posvátný cíl. Cílem je zastavit nejvyššího vládce pekla, ať už se jmenuje jakkoliv - Satan, Lucifer, nebo Iblís. Jeho cílem je totiž záhuba,“ dodal muž, který v se v minulosti ještě coby ruský prezident profiloval jako liberální a moderně smýšlející politik.

Podle Medvěděva je Rusko ve válce s „částí umírajícího světa“, „bandou šílených nacistických feťáků, jimi omámeným a vystrašeným národem“, stejně jako s „velkou smečkou štěkajících psů ze západních chovů“ a „pestrým stádem chrochtajících podsvinčat“.

„Naší zbraní je Pravda. Proto je naše věc správná. Proto bude vítězství naše! Šťastný svátek!“ zakončil Medvěděv příspěvek.

Medvěděv od zahájení invaze stupňuje svou proválečnou a nacionalistickou rétoriku. Jím zveřejňované názory se někdy shodují s těmi, které zastává kremelské vedení. Někteří ruští činitelé v posledních dnech začali vyzývat k „desatanizaci“ Ukrajiny.

Putin: Ukrajinci jsou oběťmi

Řadu myšlenek ke Dni národní jednoty vyřkl také samotný prezident Vladimir Putin. Zopakoval historicky mylnou tezi, že Ukrajinci a Rusové jsou jeden a tentýž národ.

Putin: Rusko mobilizovalo 318 tisíc lidí a další dobrovolníci přibývají

Válka na Ukrajině

„Ukrajině se bohužel podařilo vštípit do myslí milionů lidí takové pseudohodnoty, které vedly k tomu, že na tomto území vzniklo protiruské naladění,“ řekl Putin na setkání s ruskými historiky a náboženskými představiteli u příležitosti svátku Dne národní jednoty.

„Rozbuška rozpadu naší země byla velmi šikovně připravena,“ dodal. Hořké je to podle něj proto, že konfrontace se odehrává „vlastně uvnitř jednoho národa“, čímž de facto upírá Ukrajincům právo na národní sebeurčení, ačkoliv se jím často zaštiťuje.

Podle něj je to ukrajinský lid, kdo je hlavní obětí „záměrného podněcování nenávisti vůči Rusům“. Kdo toto podněcování způsobil, už neřekl, zřejmě však myslí Západ. Právě manipulaci Západem opakovaně používá spolu s obviněním z neonacismu jako hlavní důvody pro zahájení invaze.

Dalo by se říci ruské město. Putin promluvil o obnově zdevastovaného Mariupolu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám