Hlavní obsah

Estonsko označilo Rusko za teroristický stát. Přidalo se k Litvě a Lotyšsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estonský parlament v úterý označil Rusko za teroristický stát, který se dopouští teroristických útoků. Pro usnesení se vyslovilo 88 z celkem 101 estonských zákonodárců. Upozornil na to mimo jiné server Politico.

Foto: Profimedia.cz

Budova estonského parlamentu

Článek

„Vyhovujeme výzvě ukrajinského parlamentu směrem k zemím a mezinárodním organizacím a označujeme ruský režim jako teroristický a Ruskou federaci za zemi, která podporuje terorismus,“ cituje server Politico z usnesení estonského parlamentu.

Severská země s necelým půldruhým milionem obyvatel se tak zařadila po bok dalších pobaltských zemí Litvy a Lotyšska, které Rusko teroristickou zemí už nazvaly.

OSN: Rusko zodpovídá za většinu zločinů spáchaných na začátku invaze na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Usnesení estonského parlamentu nemá jen deklarativní charakter. Jeho cílem je rovněž podpořit vyšetřování Mezinárodního soudního dvoru a Mezinárodního trestního soudu. Obě tyto mezinárodní instituce se zabývají vyšetřováním možným spácháním válečných zločinů ruskými vojáky na Ukrajině.

Pro zmíněné usnesení ukrajinského parlamentu hlasovalo 88 zákonodárců, 10 jich bylo nepřítomno a 3 hlasovali proti. Kromě tří pobaltských zemí už se pro označení Ruska za teroristický stát 13. října vyslovilo také Parlamentní shromáždění Rady Evropy. Americký prezident Joe Biden naopak takový krok označil za v tuto chvíli nevhodný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám