Hlavní obsah

Vondráček se už do vedení ANO nehrne, Schillerová to zváží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček nejspíš nebude obhajovat post místopředsedy hnutí ANO. Chce se soustředit na funkci předsedy sněmovního ústavně-právního výboru. Naopak dřívější ministryně financí a aktuální předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová kandidaturu do vedení hnutí zvažuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Radek Vondráček s Alenou Schillerovou

Článek

Funkční období vedení a dalších orgánů hnutí ANO trvá do 17. února. Původně se měl republikový sněm uskutečnit koncem loňského ledna, odložen byl ale kvůli koronavirové pandemii.

Šéf ANO, bývalý premiér Andrej Babiš, už dříve uvedl, že se bude znovu ucházet o pozici předsedy hnutí. Kdy přesně sněm bude, není zatím jasné.

Vondráček je místopředsedou ANO od posledního sněmu v roce 2019. „Poté, co jsem byl zvolen předsedou ústavně-právního výboru, bych se rád soustředil na tuto funkci,“ napsal.

ANO hledá místopředsedu Sněmovny. Ve hře je Havlíček, Jermanová i Nacher

Domácí

Vondráček opakovaně neuspěl při volbě místopředsedy Sněmovny. Do další volby člena sněmovního předsednictva už pravděpodobně nepůjde.

Dřívější vicepremiérka Schillerová se stala členkou ANO loni v říjnu, ve sněmovních volbách v témže roce vedla jihomoravskou kandidátku hnutí.

Po volbách nahradila ve vedení poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka, který se stal jeho prvním místopředsedou. „Svou případnou kandidaturu zvažuji,“ sdělila.

Ve stejné době jako Schillerová se členem hnutí stal i bývalý vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček. Zároveň je místopředsedou klubu ANO. Na dotaz ohledně možné kandidatury do vedení hnutí nereagoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslava Pokorná Jermanová

Kromě Vondráčka jsou aktuálními místopředsedy ANO dřívější ministr životního prostředí Richard Brabec a bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Původně byl prvním místopředsedou Faltýnek, který v říjnu 2020 na pozici rezignoval po nočním setkání s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou v restauraci, která měla být podle protikoronavirových opatření zavřená.

Řadovým místopředsedou se na posledním sněmu stal také Petr Vokřál, bývalý brněnský primátor ale ukončil své členství v hnutí v červnu 2020 kvůli sporům v brněnské organizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám