Hlavní obsah

ANO hledá místopředsedu Sněmovny. Ve hře je Havlíček, Jermanová i Nacher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co ve Sněmovně zůstalo jedno místopředsednické křeslo pro ANO neobsazené, jsou ve hře hned čtyři možné scénáře. Novinkám to potvrdily zdroje dobře obeznámené s jednáním uvnitř klubu.

Foto: Právo

Zleva Patrik Nacher, Jaroslava Pokorná Jermanová, Radek Vondráček a Karel Havlíček

Článek

„Tuhle věc bude řešit náš (poslanecký) klub,“ uvedl šéf ANO Andrej Babiš pro Novinky. Dotazu, koho by sám viděl na místopředsednickém postu nejraději, se však vyhnul.

Hnutí ANO má jako nejsilnější frakce podle dohody obsadit dva místopředsednické posty. Ve volbě prošla zatím bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO). V prvním kole zvolili poslanci také Jana Skopečka (ODS), Věru Kovářovou (STAN), Jana Bartoška (KDU-ČSL), a napodruhé i první místopředsedkyni Pirátů Olgu Richterovou.

Sněmovna si zvolila pět místopředsedů, Vondráček ani Okamura neuspěli

Domácí

Další volba je v plánu na schůzi v úterý 23. listopadu.

V uplynulé volbě poslanci vedle Tomia Okamury z SPD odmítli na post také bývalého šéfa sněmovny Radka Vondráčka (ANO), kterému ke zvolení chybělo jen pár hlasů. Možné proto je, že se ANO pokusí jeho nominaci zopakovat.

Novou předsedkyní Sněmovny se stala Pekarová Adamová

Domácí

Podle informací Novinek je však ve hře i varianta, že ANO sáhne po dalším z nominantů, jenž se do vedení Sněmovny v prvním hlasování nedostal. Kandidaturu končícího dvojministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) na post předsedy dolní komory nakonec poslanci odmítli kvůli neslučitelnosti funkcí. Křeslo následně obsadila šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Také Havlíček by proto mohl nominaci obdržet. Záleží však na tom, jestli bude kabinet stále v demisi ve chvíli, kdy se volba uskuteční. V případě, že by tomu tak bylo, sněmovní většina by zřejmě jeho kandidatuře opět zamezila.

U Sněmovny ležely repliky lidských lebek

Krimi

Dvě tváře v záloze

Uvnitř klubu ANO se mluví také o dvou možných náhradnících, kteří mají být přijatelní i pro strany pětikoalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirSTAN.

První z nich je exhejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), jenž se podle informací Novinek ambicemi před kolegy ani netajila. „Záleží na rozhodnutí klubu, zda mne bude nominovat,“ uvedla pro Novinky. „Pokud bych nominaci dostala, do volby bych šla,” dodala s tím, že však stále platí za nominanta klubu Vondráček.

Jermanová se vrací do Sněmovny. Prý se už těší

Parlamentní volby

O její nominaci však zástupci hnutí mluvili se vznikající koalicí. „S úšklebkem říkali, že by ji podpořili,“ uvedl informovaný zdroj v narážce na to, že by se mohla i kvůli dřívější kauzám stát lehkým terčem.

Odmítavě se k nominaci Jermanové Pokorné do vedení sněmovny měl již během úvodních jednání naopak stavět sám Babiš. Vyčítat jí měl špatný výsledek ANO ve Středočeském kraji, kde byla trojkou kandidátky a kde hnutí obdrželo podprůměrný výsledek.

Ustavující schůze Sněmovny skončila, Babišova vláda podá ve čtvrtek demisi

Domácí

Druhým možným adeptem na post je poslanec Patrik Nacher (za ANO). „Nominaci klubu bych přijal. V pozici vidím možnost ještě viditelněji a razantněji prezentovat stanoviska největšího klubu,“ řekl Novinkám.

Nacher v kuloárech platí za „průřezového“ kandidáta. Dlouhodobě spolupracuje s budoucími vládními poslanci i na přípravě některých návrhů. Naposledy s šéfem poslanců KDU-ČSL Markem Výborným prosadil tzv. milostivé léto, tedy státem vyhlášené odpuštění penále dlužníkům.

Milostivé léto plně i pro dlužníky VZP

Ekonomika

Oproti Jermanové může mít ale nakonec i v Babišových očích horší výchozí pozici, jelikož na rozdíl od ní není členem hnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám