Hlavní obsah

Voliče jsme zklamali. Účast ve vládě je nešťastná, tvrdí Štefan z ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po bohumínské organizaci ČSSD v čele se Svatoplukem Němečkem označil za nešťastnou účast ve vládě i jihomoravský předseda ČSSD a starosta městské části Brno-Líšeň Břetislav Štefan. Podle něj tím strana zklamala i ten poslední zbytek voličů, který má.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Petříček a Jana Maláčová

Článek

„Účast ve vládě je nešťastná a nenaplnila očekávání. Mám za to, že se nám vedle silného partnera nepodařilo prosazovat sociálnědemokratická témata. Pokud ještě máme nějaké voliče, tak jsme je zklamali,“ řekl ČTK Štefan.

Ten chce kandidovat na dubnovém sjezdu strany i do nejužšího vedení, ať už na pozici místopředsedy nebo předsedy.

V ČSSD se začíná šířit stud za vládu s Babišem

Domácí

„Pokud by chtěli někoho nového, rád se o to budu ucházet. Pavel Bělobrádek nebyl vůbec známý, když šel do vedení KDU-ČSL. Jeho role ale byla posunout tu stranu dál a restrukturalizovat ji,“ dodal.

Němeček: Za vládu se styďme

Již v týdnu se přitom vůči účasti ve vládě vymezil i sociální demokrat a někdejší ministr zdravotnictví Němeček. „Nechceme bez boje nechat značku ČSSD padnout úplně do bláta, protože už v něm je, bohužel. Fungování téhle vlády je věc, za kterou se musíme stydět,” řekl Novinkám.

ANO by nevyhrálo volby

Domácí

Podle něj by měli z vedení strany navíc odejít všichni, kteří ji přivedli do vlády. „Pokud chceme nějakým způsobem pokračovat pod touhle značkou a nestydět se za ni, je třeba co nejdříve z vlády odejít a lidi, kteří soc. dem. do vlády zavedli a říkali, jak to bude báječné, by z toho měli vyvodit zodpovědnost a už nekandidovat na žádné funkce,” doplnil.

Petříček: V ČSSD roste nespokojenost, čeká změnu

Domácí

Kandidaturu na post šéfa ČSSD pak již oznámil nynější šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Vystřídat chce ministra vnitra Jana Hamáčka.

ČSSD zaznamenala v posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 propad. Zatímco v roce 2013 volby vyhrála s 20,45 procenta hlasů voličů a získala 50 mandátů, před čtyřmi lety měla podporu 7,27 procenta a 15 mandátů. Nyní se ve volebních průzkumech navíc pohybuje pouze kolem pětiprocentní hranice, která je nutná pro vstup do Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám