Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, ODS ztratila

Aktualizováno

Volby do Poslanecké sněmovny by v říjnu vyhrálo ANO s 31,5 procenta, zatímco zisk ODS klesl na 13,5 procenta. Pětiprocentní hranici mírně překročila ČSSD. Celkem by se do Sněmovny podle průzkumu agentury Median dostalo osm politických stran a hnutí.

Foto: Novinky

Volební model agentury Median

Článek

U sociálních demokratů a také u KDU-ČSL, TOP 09 a STAN nelze podle Medianu spolehlivě určit, zda je jejich podpora nad touto hranicí, nebo pod ní.

Podpora ANO proti zářijovému modelu Medianu stoupla o procentní bod, občanským demokratům se naopak snížila o 2,5 procentního bodu. SPD měla v září o půl procentního bodu méně, Piráti zůstali na svém. Možný zisk KDU-ČSL se zvýšil ze zářijových 2,5 procenta na šest procent, u STAN zůstal na 5,5 procenta. Podpora TOP 09 klesla o procentní bod na říjnových pět procent. ČSSD by v říjnu dostala 5,5 procenta, v září měla o procentní bod méně.

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) společně s Piráty a STAN, tedy strany zastoupené v nynější vládě, by prostým součtem získaly 41 procent, uvedl Median. „Průzkum byl prováděn v průběhu celého měsíce října, a může se tak lišit od volebních průzkumů, které probíhaly v kratším časovém rozmezí,“ upozornila agentura.

Podle přepočtu Práva by ANO obsadilo ve Sněmovně 82 křesel, ODS by zastupovalo 30 poslanců, SPD 25 a Piráty 23. Lidovci by měli 11 poslanců. Hnutí STAN a ČSSD by měly shodně po 10 a TOP 09 by získala 9 zástupců. Současná koalice by tak disponovala pouze 83 mandáty.

Voleb do Sněmovny se v říjnu určitě chtělo zúčastnit 59 procent účastníků průzkumu, dalších 16,5 procenta účast zvažovalo. Určitě by k volbám nešlo 17 procent dotázaných, spíše by nešlo 7,5 procenta. „Oproti minulému volebnímu modelu pozorujeme nárůst ochoty zúčastnit se voleb, nicméně deklarovaná volební účast bývá obvykle vyšší než skutečná účast,“ podotkli autoři průzkumu.

Median se od 1. do 31. října dotazoval 1005 lidí v Česku ve věku 18 a více let. Statistická odchylka činí plus minus půl procentního bodu u malých stran a až plus minus 3,5 procentního bodu u největších stran.

Volby by vyhrálo ANO, druhá ODS a třetí Piráti si polepšili

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám