Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO následované ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní volby by v únoru vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Následuje ho ODS se 14,5 procenta. Třetí by skončili Piráti s 11,5 procenta hlasů, následně SPD s 9,5 procenta. Poslední stranou, která by do Sněmovny jistě prošla, by byla STAN s podporou 7 procent. Uvedla to v úterý agentura Median.

Článek

Do Sněmovny by se podle modelu možná dostaly i ČSSD a TOP 09. Obě mají podporu pět procent, a nelze tak určit, zda by uspěly, či nikoliv.

Podpora ANO v porovnání s posledním průzkumem mírně vzrostla, stejně tak podpora ODS. Median upozornil na propad podpory SPD, která v porovnání s minulým modelem ztratila dva procentní body a jejíž podpora je nejnižší od listopadu 2021. Propadli se i lidovci, kteří nyní mají podporu 3,5 procenta.

„Mimo Sněmovnu by se v případných únorových volbách nejspíše opět ocitly KSČM (3,5 %), Přísaha (2,5 %), Zelení (2 %) i Trikolora (1,5 %),“ doplnil Median.

Koalice má podporu přes 40 procent

Strany koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, by v prostém součtu měly podporu 23 procent hlasů, ve volbách na podzim 2021 uskupení získalo vítězných 27,79 procenta.

Strany současné vládní koalice, tedy Spolu, Piráti a STAN, mají v součtu podporu 41,5 procenta respondentů, ve volbách 2021 to bylo 43,4 procenta.

Babiš a Okamura spolu vedou válku a Sněmovna trpí, míní politologové

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám