Hlavní obsah

Babiš: Vojtěcha jsem si vybral, protože nemá majetky. Nemáte co lustrovat

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do vedení ministerstva zdravotnictví se vrátil po několika měsících ministr Adam Vojtěch (za ANO). Děje se tak poté, co kvůli majetkovým nejasnostem rezignoval jeho předchůdce Petr Arenberger (za ANO). Tiskový brífink po uvedení Vojtěcha do úřadu Novinky nabídly živě.

TK k uvedení Adama Vojtěcha do funkce ministra zdravotnictvíVideo: ČTK

 
Článek

Vojtěcha uvedl do úřadu premiér Andrej Babiš (ANO) krátce před 17. hodinou. Babiš staronovému ministrovi popřál hodně štěstí a poděkoval mu za to, že vyšel vstříc jeho požadavku na návrat do čela ministerstva.

Babiš si prý Vojtěcha vybral kvůli tomu, že nemá majetky. „Možná proto, že nemá žádné nemovitosti a bydlí v nájmu bytu. Už je vylustrovaný, takže nemáte co lustrovat. Byl to nejúspěšnější ministr v historii samostatné republiky,” vysvětlil premiér.

„Jsem rád, že opět mohu být na ministerstvu zdravotnictví. Je to pro mě do jisté míry překvapující, že se situace vyvinula tak, jak se vyvinula. Nečekal jsem to, ovšem tak už to v životě bývá,” řekl v úvodu svého projevu po znovuuvedení do funkce Vojtěch.

Staronového ministra Vojtěcha lékaři spíše vítají

Domácí

Podle něj je prioritní nyní udělat tečku za epidemií koronaviru, která má spočívat v dokončení očkování, vytvoření vakcinační strategie do budoucna či strategie testování. „Máme tu už zkušenost z minulého roku, kdy nikdo žádnou zkušenost neměl, jak se epidemie může vyvíjet,” míní nový ministr. Zároveň dodal, že i on sám se poučí ze svých chyb.

Kromě covidu chce Vojtěch prosadit také zákony pro pacienty, které připravil a poslal do Poslanecké sněmovny ještě jako ministr. Řešit by se měla také úprava úhradové vyhlášky.

„Radikální” personální změny Vojtěch prý neplánuje. Hodlá si ale přivést zpět své nejbližší spolupracovníky, konkrétní osoby nejmenoval.

Zeman jmenoval Vojtěcha ministrem zdravotnictví. Podruhé a bez ceremoniálu

Domácí

Vojtěch resort řídil od 13. prosince 2017 do 21. září loňského roku. V čele ministerstva tedy stál v prvních měsících pandemie koronaviru. V září se rozhodl křeslo opustit. Stalo se tak po kritice za nezvládnutí epidemie, nedostatečné komunikaci či neprůhledným nákupům zdravotnických ochranných pomůcek v raných fázích pandemie.

Vojtěch definitivně kývnul. Bude znovu ministrem zdravotnictví

Domácí

Vojtěcha tehdy nahradil jeho náměstek a epidemiolog Roman Prymula, který v čele ministerstva ale vydržel pouze zhruba měsíc. Rezignovat musel poté, co média upozornila na jeho noční schůzku v restauraci na pražském Vyšehradě, která měla být z rozhodnutí vlády v rámci protiepidemických opatřeních uzavřená. Prymula se jako ministr a přední odborník na opatřeních podílel.

Další přišel na řadu dětský hematolog a náměstek brněnské Fakultní nemocnice Jan Blatný. Ani on na ministerstvu dlouho nevydržel, čelil například kritice za nedostatečnou komunikaci. Na jeho odvolání posléze tlačil prezident Miloš Zeman, protože Blatný nesdílel jeho názor na použití neschválené ruské vakcíny Sputnik V pro české občany.

Vojtěchův předchůdce Arenberger řídil ministerstvo zhruba šest týdnů. Skončil v úterý poté, co média rozsáhle a podobně prozkoumala jeho majetkové poměry, které následně nedokázal věrohodně vysvětlit.

Tím se kruh uzavřel a na resort se vrátil Vojtěch. Jmenovací dekret od prezidenta republiky převzal bez ceremoniálu ve středu odpoledne. Následně jej premiér Andrej Babiš uvedl do úřadu a ministerstvo mu předal.

Vojtěch: Není to nic, po čem jsem toužil

Domácí

Zdravotnictví Vojtěch přebírá v době, kdy už je epidemie na ústupu, situace je oproti době, kdy stál v čele resortu, o poznání klidnější a běží očkování proti koronaviru, které má být hlavní zbraní proti opětovnému zhoršení situace. Vojtěch se tak chce soustředit i na zákony pro pacienty.

Reklama

Související témata:

Související články

Vojtěch: Není to nic, po čem jsem toužil

Petr Arenberger (za ANO), který v úterý rezignoval na funkci ministra zdravotnictví, zatím zůstane v čele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Novinkám to...

Výběr článků

Načítám