Hlavní obsah

Staronového ministra Vojtěcha lékaři spíše vítají

Právo, ČTK, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časté výměny v čele ministerstva zdravotnictví kritizují zástupci lékařských organizací, ale Adamu Vojtěchovi (za ANO) spíše dávají šanci napodruhé uspět.

Foto: Novinky

Adam Vojtěch

Článek

„Měnit ministry příliš často není dobře. Chápu ale, že teď k výměně muselo dojít vzhledem k okolnostem, které s medicínou ani s výkonem profese nesouvisejí,“ sdělil Právu šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Vojtěchův návrat je po­dle něj velmi překvapivý, ale vítaný. Mimo jiné proto, že ví, jak to na ministerstvu chodí, a jako poslanec má o agendě přehled. Podle Šonky byl jedním z nejlepších ministrů, fungovala komunikace i ministerstvo.

Šmucler: Konec válečných ministrů

„Zvedl i řadu koncepčních změn a témat, která nebyla dlouhodobě řešená, a snažil se o jejich změnu. Kdyby nepřišel covid a podařilo se ty věci dotáhnout, tak si myslím, že by to pohnulo s naším zdravotnictvím,“ doplnil Šonka.

Zeman jmenoval Vojtěcha ministrem zdravotnictví. Podruhé a bez ceremoniálu

Domácí

Podobně se vyjádřil i šéf České stomatologické komory Roman Šmucler. „Skončil čas ‚válečných‘ ministrů, vracíme se ke stabilizaci systému a dotáhnout zákony,“ napsal.

Změnu na ministerstvu vítá i epidemiolog a člen odborné skupiny MeSES Rastislav Maďar, který Vojtěchovi na ministerstvu dříve radil s rozvolňováním. „Vždy dal na rady odborníků a jeho spolupráce s MeSES by byla určitě výborná. I když už bychom pod ministerstvo asi nešli. Očekávám, že by v létě řešil i necovidovou agendu, a to je taky moc dobře. Zná lidi i procesy, ve všem na ministerstvu je zorientovaný. Skutečně dobrý tah,“ napsal ČTK Maďar. Ten z resortu odešel loni v srpnu po fiasku se zavedením povinných roušek, kdy premiér rozhodnutí expertů kritizoval a ministerstvo ho zmírnilo.

Engel: Kdyby bylo 1. dubna, tak bych se nedivil

„To, že se ministři zdravotnictví střídají jako apoštolové na orloji a z výkonu funkce se stala krátkodobá brigáda, by působilo komicky, kdyby to nebylo tragické. Toto si zdravotnictví nezaslouží,“ řekl Právu šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Instalovat do funkce někoho, kdo v ní už jednou neuspěl, nevidí jako rozumné. „Ministerstvo pod jeho vedením podcenilo přípravu na podzimní vlnu epidemie,“ vyčetl Kubek.

Vojtěch: Není to nic, po čem jsem toužil

Domácí

„Nelze dvakrát vstoupit do stejné řeky. Pachuť je to strašná. Kdyby bylo 1. dubna, tak bych se nedivil. Nemyslel jsem si, že by něco takového bylo personálně možné. Radost z toho nemám,“ připojil se předák Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů (LOK) Martin Engel.

Reklama

Výběr článků

Načítám