Hlavní obsah

Vobořil: Na loterie nemá být daň jako na nebezpečné automaty

Sazba daně u losů a loterií, jako je populární Sportka, by se měla snížit, aby už nebyla stejně vysoká jako daň u společensky nebezpečnějších hracích automatů. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil proto podporuje návrh na převedení loterií z 35procentní do 23procentní sazby. Pro stát by to sice znamenalo výpadek příjmů ve stovkách milionů korun, ale bující černý trh s hazardem je výpadek v desítkách miliard, řekl Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jindřich Vobořil

Článek

Podporujete pozměňovací návrh poslance Marka Bendy (ODS) snížit sazbu daně z loterií z 35 na 23 procent. Proč?

Rozporoval jsem zvýšení daní z loterií už ve chvíli, kdy se zavádělo. Jsem pro to, aby se hazardní zákon zanalyzoval, podívali jsme se také na on-line loterie. Ve studii, podle níž se původně hazardní zákon tvořil, jsme navrhli rozlišení daňové zátěže podle rizikovosti. Studie ukazovala, že losy a loterie jsou výrazně méně rizikové než hrací automaty.

Je potřeba se podívat na on-line hraní a jsem pro změnu sazeb, ale ne aby se loterijní sázení zdaňovalo stejně jako automaty.

V rozpočtu ale chybějí peníze, a tak návrh schytal kritiku. Máte pocit, že byl předložen ve správný čas?

Nikdy není dobrá doba. Vždy to vzbudí otázky, proč zrovna v této věci dělat změny. Odpovědí je, že se stala významná systémová chyba.

Před dvěma týdny jsem předložil návrh akčního plánu, který počítá s vyšším výběrem daní z tabáku, alkoholu i hazardu. Kromě toho je třeba se zaměřit na to, že 20 procent trhu u hazardu je nelegální.

Na Západě představují 80 procent hazardního hraní loterie a 20 procent zbytek. V Česku je to naopak

V západních zemích představují 80 procent hazardního hraní loterie a 20 procent zbytek. V Česku je to naopak. Daňová politika státu je jedním z nástrojů, jak podpořit méně rizikové formy hazardu a ty více rizikové více zregulovat.

Jak velký výpadek rozpočtových příjmů by snížení daně z loterií přineslo? A kolik navíc by přinesl váš návrh?

Bylo by to navýšení výběru daní mezi 11 až 15 miliardami korun. Při snížení daně z loterií jsou dopady jen stovky milionů korun.

Zmínil jste černý trh. Nakolik je dvacet procent vysoké číslo?

Dvacetiprocentní podíl černého trhu u hazardu je dost vysoké číslo, když to porovnáte třeba s tabákem. Tam je to kolem čtyř až pěti procent a na tuto úroveň by to mělo klesnout i u hazardu. Státu z toho unikají desítky miliard korun.

Jaké druhy hazardu jsou na černém trhu dominantní?

Jsou to hlavně on-line sázky a také černé herny. Určitě to nejsou loterie.

Jak je to se zdaněním hazardu v zahraničí?

Pokud to není loterie vlastněná státem, jsou nejvyšší daně z loterií v Řecku, kde to je 18 procent. Jsme tedy o dost výše než zbytek Evropy.

Na černém trhu dominují hlavně online sázky a také černé herny. Určitě to nejsou loterie

Jak hodnotíte nastavení daní jednotlivých druhů hazardu v ČR?

Je třeba udělat analýzu. Máme monitorovací středisko na Úřadu vlády, které každý rok vydává výroční zprávu o dopadech hazardu. Dat máme dost, aby si to vzala třeba Národní ekonomická rada vlády a udělali společně analýzu, jak by to mělo vypadat.

Bendův návrh na snížení daně z loterií vítá expert Vobořil, vládní partneři nikoliv

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám