Hlavní obsah

Vobořil hledá podporu pro regulovaný legální prodej konopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) hledá pro svůj chystaný návrh na regulovaný prodej konopí v Česku podporu politických subjektů. Ve vládní koalici ji nachází zejména u ODS, Pirátů a hnutí STAN. Návrh naopak nechává vlažnými lidovce a opozici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Článek

Nový model regulace konopí počítá s kontrolovaným prodejem ve specializovaných pobočkách, s rozvolněním užívání konopí a v malém množství také s pěstováním rostlin. Podle Vobořila nabízí větší nástroje kontroly než nefunkční prohibice.

Zároveň chce přinést propracovaný program ochraňující uživatele před riziky a také miliardy do státního rozpočtu.

Zpráva do konce roku

„Chtěl bych se napřed dohodnout na bázi politického spektra, abych dostal pověření návrh připravit. Rád bych udělal pracovní skupinu, aby vzniklo paragrafové znění a aby důvodová zpráva vznikla do konce roku,“ řekl Právu.

Vobořil chce podle svých slov doladit, zda bude návrh předkládat vláda, nebo poslanci. V první polovině příštího roku by pak regulace putovala do Sněmovny.

Jednání s politiky podle Vobořila probíhají zatím neformálně, a to se všemi vládními stranami, posléze by chtěl vyslyšet i hlasy opozice a najít podporu u nich.

Konopného aktivistu Dvořáka neomilostní

Krimi

„Jde o téma, které nemá levopravou nálepku. Mám pádné argumenty, neženeme se do rizik, naopak, ta budeme minimalizovat. Rád bych, aby proběhl konsenzus napříč Sněmovnou, než že by se to přetlačilo přes většinových 101 hlasů,“ doplnil koordinátor.

Významná část ODS, které je členem, se k tématu podle něj po debatách vyjádřila podpůrně. Premiér Petr Fiala (ODS) je pro otevření debaty, jeho spolustraník, ministr spravedlnosti Pavel Blažek se k návrhu dokonce již veřejně přiklonil.

„Navrhovaný model kontrolovaného trhu s konopím jsem konzultoval s odborníky a nespatřuji v něm problém. V tomto kontextu je zbytečné, aby stát vynakládal finanční prostředky za represi a soudy. Je potřeba se zaměřit na závažnější trestnou činnost,“ zmínil Blažek.

V půli srpna se pacienti dočkají i českého konopí

Domácí

U lidovců zatím obavy

Návrh vychází od Pirátů, kde také nachází podporu. „Na vládní úrovni se toto docela živě diskutuje, věřím, že ta jednání budou probíhat pozitivně. Dopadová studie je připravena, takže by mohla přesvědčit i lidi, kteří měli konzervativnější pohled nebo obavy z negativních jevů,“ sdělila Janka Michailidu (Piráti), vedoucí meziresortního programového týmu Návykové chování.

Anketa

Jste pro to, aby stát zlegalizoval regulovaný prodej marihuany?
Ano
85,7 %
Ne
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 252 čtenářů.

Změnu v oblasti regulace konopí už dříve podpořil také předseda STAN Vít Rakušan, jehož hnutí to má také v koaliční smlouvě právě s Piráty. Regulace by podle něj měla nahradit selhávající represi. Nerozhodnutá je v této oblasti zatím TOP 09.

„Na klubu o tom teprve povedeme diskusi, očekávám, že názory se budou různit. Nicméně já sama za sebe tento návrh považuji za dobrý a budu jej podporovat,“ napsala redakci v SMS předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Tresty za pěstování konopí? Často zastaralá metodika i drakonické tresty

Krimi

Složitější vyjednávání cítí Vobořil v rámci pětikoalice zatím jen u lidovců. „Samozřejmě jsem o tom s nimi mluvil, ale tam zatím nemám vyjádření. Já doufám, že jim postupně vysvětlím, proč to je lepší cesta než klasická prohibice a že se nemusí bát,“ poznamenal.

Opozice proti

Debatu chce vést také s opozicí – hnutím ANO a SPD, které se k legislativě staví spíše negativně. „V poslaneckém klubu máme názory dva protichůdné a víceméně nás zajímají detaily. Budu navrhovat stanovisko, abychom to nepodpořili. Aktuálně nejsme schopni vypořádat se s problémy, které máme v oblasti závislostí, nedáváme dostatek prostředků do primární prevence,“ uvedl poslanec Marek Novák, který je za hnutí ANO expertem na oblast závislostí.

Podle předchozích vyjádření hnutí SPD by legalizace konopí přinesla obrovská rizika růstu jeho spotřeby, dá se tedy očekávat, že návrhu nebude nakloněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám