Hlavní obsah

V půli srpna se pacienti dočkají i českého konopí

Od poloviny srpna by čeští pěstitelé mohli dodávat léčebné konopí i tuzemským pa­cientům. Umožní jim to vyhláška ministerstva zdravotnictví o pěstitelské praxi, která už půl roku chybí. Novela zákona o léčebném konopí, která měla otevřít český trh konkurenci, a díky tomu zlevnit a zvýšit dostupnost konopí, platí už od ledna.

Foto: Foto archiv PRÁVO

Ilustrační foto

Článek

Současná cena léčebného konopí je 172 Kč za gram bez DPH, 90 procent z ceny hradí pacientovi pojišťovny. Po otevření trhu tuzemským pěstitelům by se cena léčebného konopí mohla snížit.

Zároveň by se producentům mohl rozšířit byznys. Léčebné konopí totiž české pěstírny pěstovat mohou, ale pouze pro zahraniční trh.

Léčebné konopí se dováží, české čeká

Ekonomika

Větší množství konopí na tuzemském trhu ulehčí také pacientům, kterým současně dostupné odrůdy nevyhovují. „Já jsem konopí z lékárny zkoušela, ale potřebovala jsem odrůdu s menším obsahem THC, protože mi to nedělalo moc dobře,“ řekla Právu ředitelka spolku Kopac (Konopní pacienti) Hana Vágnerová, která trpí roztroušenou sklerózou.

Potřebují licence

„Vyhláška o správné pěstitelské praxi by měla vejít v platnost v polovině srpna. V současné chvíli ještě probíhá notifikační proces u Evropské komise,“ řekl minulý týden Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Od té chvíle by mohli pěstitelé začít žádat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) o licenci umožňující pěstování konopí pro český trh.

Aby se pěstitelé, kteří budou mít zájem léčebné konopí pěstovat, mohli dostatečně připravit, vydal SÚKL pokyny pro správnou pěstitelskou praxi, které vycházejí z vyhlášky ministerstva zdravotnictví.

Piráti pilují novelu legalizace marihuany na trhu

Domácí

Až do konce loňského roku pěstovala léčebné konopí pro český trh jediná firma, Elkoplast Slušovice. Ta má i nadále zájem o pěstování konopí pro tuzemské pacienty. Další firmy by se k ní rády přidaly, například společnost Konopro z České Metuje, která je největším zpracovatelem technického konopí v Česku.

„Máme partnera, se kterým se na to připravujeme. O té vyhlášce už ví a má k ní zpracované veškeré potřebné dokumenty a podklady,“ řekl Právu jednatel společnosti Konopro Aleš Jindra.

Přísné podmínky

Pěstitel by měl podle dokumentu o pěstitelské praxi, který je dostupný na stránkách SÚKL, zabezpečit vhodné prostory pro pěstování, zajistit správnou jakost a pravidelné kontroly rostlin nebo evidovat veškerou činnost v souvislosti s pěstováním, sklizní, zpracováním rostlin a likvidací odpadu z nich.

Konopí s vyšším obsahem THC je totiž stále zakázanou omamnou látkou a nakládání s ním může být i trestný čin.

Konopný aktivista Dvořák požádal Zemana o milost

Krimi

Podle Jindry není přísnost pokynů pro pěstitele velkou bariérou. „Není to nic, co bychom nevěděli nebo neznali. Bariéry budou vždycky, zejména na úrovni byrokracie, ale i tak věříme, že to není nic, co bychom nezvládli,“ řekl Jindra.

Dosud vzhledem k chybějící vyhlášce nemohou čeští pěstitelé žádat SÚKL o licence pro pěstování léčebného konopí a sušená droga se musí dovážet z Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám