Hlavní obsah

Vládní senátoři kritizují balíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě opozice kritizují obsah konsolidačního balíčku už i vládní senátoři. Kvůli časovému tlaku jej v horní komoře sice většina podpoří, podle zjištění Práva se však chystají proti jeho obsahu vymezit v usnesení adresovaném kabinetu Petra Fialy (ODS).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva předseda Senátu Miloš Vystrčil, sedící senátor Jan Paparega, ministr financí Zbyněk Stanjura a senátor Zdeněk Nytra na projednávání valorizace důchodů

Článek

Konkrétní body, které bude usnesení obsahovat, spolu zatím jednotlivé senátorské kluby ladí. Schválit by jej měli spolu s balíčkem v listopadu.

„Na zásadní změny není prostor, je potřeba, aby balíček platil od 1. ledna. Navíc nevíme, jak se k tomu postaví prezident,“ vysvětlil předseda klubu ODS Zdeněk Nytra, proč se senátoři rozhodli balíček schválit beze změn, ačkoliv k němu mají výhrady.

„Domlouváme se na doprovodném usnesení, ve kterém vládu upozorníme na to, co nám vadí,“ řekl. Sám by se rád ohradil proti zdanění příjmu z prodeje rodinné firmy nad 40 milionů korun, které má platit od ledna 2025. Dosud byly příjmy z prodeje akcií nebo firem, pokud je majitel držel více než pět let, osvobozeny.

PŘEHLEDNĚ: Balíček zvýší odvody všem, nejvíc zaměstnancům

Ekonomika

Vadí změny v benefitech

Výhrady k balíčku padají i v klubu lidovců. „Je potřeba vnímat balíček komplexně, na druhou stranu jednotlivé položky balíčku nesouzní s tím, co bychom si představovali,“ řekl Právu předseda senátorského klubu KDU-ČSL Josef Klement.

Hospodská u nás na vsi mi říkala, že kvůli vyšší sazbě DPH možná bude muset zavřít hospodu
senátor Jiří Růžička

Lidovci by chtěli vyzvat vládu ke změnám balíčku v zaměstnaneckých benefitech. Ty mají být podle vládního návrhu osvobozeny od daně z příjmu jen do poloviny průměrné mzdy. Pro příští rok by to mělo být do 21 983 korun. „Návrh KDU-ČSL by byl vstřícnější k zaměstnancům,“ poznamenal Klement.

Senátor Jiří Růžička (nestr. z klubu ODS a TOP 09) zase zkritizoval převod točeného piva do vyšší sazby DPH. „Hospodská u nás na vsi mi říkala, že možná kvůli tomu bude muset zavřít hospodu. Jestli se převede DPH na 21 procent a do toho zdraží pivovar, tak pivo na vesnici za 65 korun neprodá,“ řekl senátor.

Výhrad je řada. „Už jste viděla někoho, komu by se na tom něco nelíbilo? Výhrady máme, ale zase víme, že jsme jako země s rozpočtem v takovém maléru, že se něco udělat musí. To bude postoj i většiny Senátu,“ uzavřel Růžička.

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) zřejmě pro balíček ruku nezvedne. Vadí mu, že řeší sekeru, kterou způsobily ANO, SPD a ODS v minulém volebním období zrušením superhrubé mzdy. „Je to stupidní politika a já takovou nechci podporovat,“ řekl Právu. „Vyrobili si problém a nahradili ho nesmyslnými kroky. Balíček nepřináší nic dobrého, jen nahrazuje nějaké peníze. Místo toho, aby nechali superhrubou mzdu na pokoji a k tomu konsolidovali, aby se peněz ušetřilo víc,“ dodal.

Většina jeho kolegů však i přes výhrady zákon podpoří. „Musíme zasáhnout, aby se stát nezadlužoval čím dál víc,“ uzavřel Klement. Dodal, že i kdyby balík Senát shodil, Sněmovna ho přehlasuje.

Proti Čunkovi se ohradil i Nytra. „Pokud by se zavedla superhrubá mzda, tak by se zvedlo zdanění fyzických osob,“ uvedl.

Schillerová: Ústavní stížnost na balíček je pravděpodobná

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám