Hlavní obsah

Vojtěch: Test bude nutný po návratu ze všech zemí, žádat ho musí i zaměstnavatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Test na covid-19 bude nutný při návratu do České republiky ze všech zemí, rozhodla ve čtvrtek vláda. Zaměstnavatelé současně nesmějí vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu, řekl po zasedání kabinetu novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Záznam: TK po mimořádném jednání vlády kvůli zhoršující se epidemické situaci Video: ČTK

 
Článek

„Z jakékoli země člověk přijede, bude muset být otestován,” uvedl ministr.

Lišit se budou ale podmínky pro příjezd z různých zemí, záležet to bude na epidemiologické situaci.

Vláda zpřísňuje. Jedna dávka už nebude stačit jako potvrzení o bezinfekčnosti

Domácí

Po příjezdu z takzvaných zelených a oranžových zemí si budou muset lidé udělat minimálně antigenní test, a to do pěti dnů.

„Toto pravidlo ale nebude platit pro plně naočkované a ty, kteří covid prodělali,” uvedl. Změna bude platit od 9. července.

256 dní do další dávky? Tečka odpočítává dobu do přeočkování, zatím jen orientačně

Domácí

Zaměstnavatelé podle Vojtěcha nebudou smět vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu. „Lidé budou mít povinnost vyplňovat příjezdové formuláře, hygiena pak bude kontrolovat, jestli to lidé a zaměstnavatelé dodržují,” řekl Vojtěch.

Ministr také uvedl, že plošné testování ve firmách a na úřadech by vláda opět zavedla, pokud by bylo za 7 dní 25 nakažených na 100 000 obyvatel. Nyní je jich 8.

Nově do takzvaných černých zemí s extrémní mírou rizika nákazy koronavirem na mapě cestovatele nebudou mít lidé zakázáno jet, bude ale platit důrazné nedoporučení cesty.

Od čtvrtka se na seznam zemí s extrémním rizikem nákazy ke 14 státům přidaly Rusko, Paraguay a Namibie, od 5. července přibude také Tunisko. Vláda mezi tyto země zatím nezařadila Velkou Británii. Situaci vyhodnotí příští týden, pokud se nezlepší, bude mezi černými zeměmi od pondělí 12. července.

Již několik měsíců na seznamu figurují Peru, Kolumbie, Botswana, Brazílie, Svazijsko, Jihoafrická republika, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepál, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie.

Jedna dávka nestačí  

Kromě toho kabinet schválil, že lidem k jako potvrzení o bezinfekčnosti nebude stačit jedna dávka vakcíny. Lidé budou muset mít očkování dokončené, za bezinfekčního bude člověk považován 14 dní po druhé dávce, resp. dokončení očkování.

Bezinfekčností se musí lidé prokázat například při návštěvě vnitřního sportoviště, restaurace či kulturní akce.

Změna druhého termínu jen pro pár šťastlivců

Koronavirus

Důvodem ke změně opatření je mutace delta. Proti ní je totiž při očkování jednou dávkou účinnost vakcín asi 33 procent a plná ochrana podle odborníků nastupuje až dva týdny po očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám