Hlavní obsah

Hamáček: Navrhnu samotestování jako v Rakousku

Právo, Naďa Adamičková, Marie Konigová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru pro středeční deník Právo potvrdil, že navrhne vládě postupovat po vzoru Rakouska a využívat samoodběrové antigenní testy. Ty by měly umožnit postupný návrat žáků a studentů do škol.

Děti v Rakousku se testují samy a vrátily se do školVideo: APA

 
Článek

Pane vicepremiére, v Rakousku začali s otevíráním škol. Vsadili na levnější a pro děti příjemnější antigenní testy, které jsou založeny na samovýtěru z přední části nosu. Půjdeme v ČR stejnou cestou?

Ministerstvo školství předložilo v pondělí vládě vstupní materiál, ve kterém navrhuje, jak zajistit testování žáků a umožnit tak otevření škol. Na základě diskuse vláda rozhodla, že Ústřední krizový štáb připraví komplexní projekt návratu studentů do škol a s tím související testování. Materiál ministra školství Roberta Plagy bude výchozím materiálem, rozpracujeme ho a připravíme komplexní plán.

Jak může vypadat?

Za mě se bude velmi blížit tomu rakouskému modelu. Povedeme o tom diskusi s ministerstvem zdravotnictví. Za sebe říkám, abychom to sjednotili na antigenních testech s tím, že PCR testy by se používaly, pouze pokud by ten antigenní byl pozitivní. Tak, jako je to standardní teď, že máte-li pozitivní antigenní test, tak vás posílají na PCR test na přezkoušení. Takový postup budu navrhovat.

Rakouští školáci si chválí covidové testy z nosu. Česko vyčkává

Domácí

Je dost antigenních testů?

Není, musely by se nakoupit. Já bych byl pro to, aby se nakoupily stejné jako v Rakousku. Zatím ale není rozhodnuto, jaké testy pro samotestování se budou v českých školách používat.

Podle našich zákonů smí ale testy dělat pouze školený personál, tedy zdravotníci. V Rakousku si je zvládají dělat děti samy.

My, stejně jako Rakousko, budeme muset umožnit samotestování. Tam to také museli umožnit. Buď to schválí SÚKL, nebo budeme muset změnit zákon.

To ale může nějakou chvíli trvat a otevření škol se opět oddálí.

To nebude takový problém, zákon je možné schválit za týden. Ale je pravda, že i Rakousko muselo změnit podmínky tak, aby bylo možné samotestování využít.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Reklama

Výběr článků

Načítám