Hlavní obsah

Přísnější režim? Hermetické uzavření Trutnovska by nemělo smysl, říká Červíček

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královéhradecký kraj čeká na výsledky jednání ministerstva zdravotnictví s hygieniky o možném zpřísnění opatření proti koronaviru v regionu. Hejtman Martin Červíček (ODS) uvedl, že případné hermetické uzavření Trutnovska není ve hře a nemělo by smysl. Přísnější režim nad rámec současných celorepublikových opatření v Královéhradeckém a Karlovarském kraji avizoval ve středu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Červíček (ODS)

Článek

„Čekáme na výsledky jednání ministerstva zdravotnictví s hygieniky. Sami jsme v tomto žádnou aktivitu nevyvíjeli,“ konstatoval královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS), který zároveň zapochyboval o možném efektu takových kroků.

„Nejsem si zcela jistý, zda by přísnější opatření nynější situaci zásadně změnila,” řekl.

Přísnější režim by se v kraji nejvíce dotkl zřejmě covidem zasaženého Trutnovska, kde se šíří britská mutace koronaviru. Podle vyjádření Červíčka pro ČTK ale není hermetické uzavření okresu ve hře.

„Hermetické uzavření Trutnovska či jiného okresu v kraji by v tuto chvíli nemělo smysl. Nákaza se v podobné intenzitě šíří v kraji delší dobu,” řekl Červíček.

Britská mutace: Na Trutnovsku v 60 procentech zkoumaných vzorků

Koronavirus

Zdroj z krajského úřadu, který si nepřál být jmenován, Právu řekl, že přísněji by se mohly posuzovat hlavně účelové pronájmy rekreačních objektů a pobyty v horských hotelích a penzionech na fingovaných služebních cestách.

„Pochopitelně přemýšlíme, co se děje, a přísnější opatření můžeme nařídit. Pokud ale dojde na Trutnovsku ke zpřísnění současného režimu, nepůjde o omezení ze strany královéhradeckých hygieniků, nýbrž ministerstva zdravotnictví,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

Karlovarský hejtman: Ve hře je omezení cestování a povinné respirátory

Domácí

Jasný důvod šíření nákazy na Trutnovsku hygienici neznají. Jediné covidové ohnisko v regionu evidují ve věznici Odolov, kde měla onemocnět třetina ze zhruba 250 vězňů. „Žádný nemusel být hospitalizován,“ podotkla mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Třeba starosta Malých Svatoňovic Vladimír Provazník (nezávislý) by možné zpřísnění protiepidemických opatření na Trutnovsku nepovažoval za šťastné.

„Lidé už jsou z restrikcí otrávení a mnozí rebelují. Možná by měl nastat opačný efekt. Normálně to všechno pustit a říci lidem: Buďte zodpovědní. Už to trvá dlouho a nynější vládní strategie příliš nefunguje,“ poznamenal Provazník.

Vláda plánuje omezit příjezd do dvou nejpostiženějších krajů

Domácí

Situaci na Trutnovsku monitorují od úterý dva armádní odběrové týmy. Mobilní testovací centra, s jejichž nasazením se počítá do konce února, cílí na obce a města, odkud mají lidé ztížený přístup do dvojice stálých odběrových míst v Trutnově. Armádní zdravotníci testují i zaměstnance firem a úřadů.

Zájem o bezplatné antigenní a případně PCR testy bez nutnosti předchozí registrace není na rozdíl od firem, kde to lze vedením doporučit, v obcích nijak velký.

Pravidelné testování ve firmách by mohlo začít ještě v únoru

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám