Hlavní obsah

Budova Filozofické fakulty bude uzavřena celý leden, osudné čtvrté patro až do podzimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hlavní budova Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde se 21. prosince odehrála tragická střelba, bude kvůli opravám uzavřena celý leden. Čtvrté patro se otevře zřejmě až na podzim. Výuka v letním semestru však podle děkanky Evy Lehečkové bude probíhat dle harmonogramu, učit se bude i v hlavní budově fakulty na Palachově náměstí. Informovali o tom ve čtvrtek na setkání s novináři zástupci Karlovy univerzity. Novinky jej nabídly živě.

Živě: Setkání s médii a vedení Univerzity Karlovy a vedení Filozofické fakulty UK a další zástupci Ústředního krizového týmu UKVideo: Novinky

 
Článek

„Hlavní budova je zavřená akademické i neakademické veřejnosti. A to minimálně do konce ledna. Hlavním důvodem jsou technické náležitosti a stav budovy. Jednou z priorit je nutnost budovu opravit, vzhledem k tomu, že jde o starší budovu s památkovou hodnotou, opravy vyžadují mnohdy speciální péči a režim veřejných zakázek,“ přiblížila aktuální stav děkanka Filozofické fakulty Eva Lehečková.

Fakulta zatím podle ní nemá vyčísleny všechny škody, je již ale jisté, že půjde minimálně o miliony. „Při policejním zásahu došlo například ke zničení více než 130 dveří, které je třeba opravit nebo i vyměnit. Bude to stát miliony korun, další náklady ještě vyčísleny nemáme,“ uvedla děkanka.

Osudné čtvrté patro, kde se tragédie krátce před Vánoci odehrála, bude podle Lehečkové uzavřené s největší pravděpodobností po celý letní semestr a otevřít by se mohlo až na začátku příštího akademického roku, tedy v říjnu. Pro studenty i zaměstnance, kteří v daném patře působí, univerzita hledá náhradní prostory.

Letní semestr však začne podle děkanky fakulty dle původního harmonogramu, tedy 19. února. „Výuka bude rozložena do všech budov, které fakulta užívá, tedy včetně hlavní budovy, a to postupně do prostor, které již budou procházet opravou,“ uvedla Lehečková s tím, že částečně by výuka mohla probíhat i on-line.

Ve standardním termínu od 15. ledna do 18. února se bude konat i zkouškové období. Jak již dříve ale bylo řečeno, platí, že bude dobrovolné a studenti si budou moci rozložit do delšího časového úseku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Setkání s vedením Univerzity Karlovy a vedením Filozofické fakulty UK a dalšími zástupci ústředního krizového týmu UK k informacím týkající se aktuálního stavu a dalších postupů v souvislosti s tragickou událostí na Filozofické fakultě ze dne 21. prosince 2023, 4. ledna 2024. Na snímku Eva Lehečková a Milena Králíčková

Opatření na školách po střelbě? Možná zákaz velkých tašek, rámy nejspíš jen výjimečně

Domácí

Tragédie, kdy čtyřiadvacetiletý střelec v budově Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí zabil 14 lidí a 25 zranil, z toho část těžce, a následně spáchal sebevraždu, se odehrála 21. prosince. Později vyšlo najevo, že vrah má na svědomí také smrt muže a dvouměsíčního kojence v Klánovickém lese z 15. prosince. Policie našla v jeho domě v Hostouni na Kladensku dopis, v němž se k činu přiznal.

Krátce po střelbě vzniklo několik charitativních sbírek. V té, kterou vyhlásil Nadační fond Univerzity Karlovy, je aktuálně podle rektorky UK Mileny Králíčkové zhruba 73 milionů korun. „Budeme je směřovat ke všem, kdo pomoc potřebují, rodinám, pozůstalým. Aktuálně probíhá tato akutní fáze, předpokládáme, že jich bude ale víc,“ upřesnila rektorka.

Pietní pochod Přenesení světla

Ve čtvrtek po poledni, přesně čtrnáct dní o střelby, projde od pietního místa na Ovocném trhu k hlavní budově na náměstí Jana Palacha pochod, který symbolicky přenese světlo zapálených svíček na prostranství před budovou. Během ledna tam pak bude zřízeno jednotné pietní místo. Do budoucna se pak podle Lehečkové zvažuje upomínka události v hlavní budově. „Je to velmi pravděpodobné,“ míní.

Ze svíček a předmětů, které lidé přinesli k budovám univerzity by pak měl být „zpracován nějaký stálejší objekt připomínající tuto událost“, dodala děkanka.

Ve středu jednali zástupci vysokých škol včetně rektorky Univerzity Karlovy Mileny Králíčkové, jež je zároveň předsedkyní České konference rektorů, s ministrem školstvím Mikulášem Bekem (STAN) o zvýšení bezpečnosti ve školách. Diskutovali například o případném zavedení bezpečnostních rámů v budovách, k tomuto řešení se ale obecně spíše nekloní. Existovat by mohly výjimky.

Z jednání vzešlo, že je klíčové nyní nastavit v rámci prevence úzkou spolupráci mezi univerzitami a policií. Přizpůsobit by se podle Beka měly také předpisy vysokých škol či zlepšit informovanost zaměstnanců i studentů ohledně bezpečnosti. Například by se mohlo změnit to, že studenti nebudou moci do škol vnášet rozměrná zavazadla, ale budou je muset uložit do některé z hlídaných místností, které by k tomu byly určeny. Střelec, který na sebe měl registrováno osm zbraní, z toho dvě dlouhé, totiž použil k jejich pronesení do školy pravděpodobně kufr.

Změny by měla řešit pracovní skupina, v níž budou zástupci ministerstev školství a vnitra, zástupci vysokých škol a bezpečnostních složek. Ta se má sejít příští středu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Setkání s vedením Univerzity Karlovy a vedením Filozofické fakulty UK a dalšími zástupci ústředního krizového týmu UK k informacím týkající se aktuálního stavu a dalších postupů v souvislosti s tragickou událostí na Filozofické fakultě

FOTO: Pieta za oběti týden poté

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám