Hlavní obsah

Opatření na školách po střelbě? Možná zákaz velkých tašek, rámy nejspíš jen výjimečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ve středu jednal se zástupci vysokých škol, policie a ministerstva vnitra o zvýšení bezpečnosti ve školách po prosincové střelbě v Praze. Uvedl, že na místě je debata i o jiných řešeních, než jsou bezpečnostní rámy. Je možné, že do škol bude například zakázáno nošení velkých zavazadel. O tom, jak školy upraví svá bezpečnostní pravidla, bude jednat pracovní skupina.

TK ministra školství Mikuláše Beka po jednání se členy předsednictva České konference rektorů a zástupci policie a ministerstva vnitra k bezpečnosti v souvislosti se střelbou na Filozofické fakultě Univerzity KarlovyVideo: ČTK

 
Článek

„Myslím, že řešením nebude plošné zavádění bezpečnostních rámů. V zahraničí se to děje třeba v budovách, které jsou rizikovější. Je na místě debata i o jiných řešeních, než jsou rámy, ale nevylučuji, že v některých případech se rámy ukážou jako nejlepší řešení,“ uvedl na tiskové konferenci ministr školství.

I rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková řekla, že „zatím se přiklání k jiným nástrojům zvětšujícím bezpečnost než k bezpečnostním rámům“. „Debatu ale vedeme,“ zdůraznila.

Ministr školství opatření rozdělil na krátkodobá a střednědobá. V současné době je podle něj klíčové nastavení úzké spolupráce mezi vedením univerzit a policií. „Na té ohromně záleží i teď, když řešíme riziko inspirace činem,“ upozornil.

SMS mohly varovat před střelcem, ale nevyužily se

Domácí

Mezi střednědobé cíle pak patří to, že rizikům by se měly přizpůsobit předpisy vysokých škol. Mezi ty může patřit například to, že studenti a pracovníci nebudou moci vnášet do škol velká zavazadla. Místo toho je budou moci uzavřít třeba v nějakém boxu.

Mezi další opatření podle Beka budou patřit školení pracovníků zaměřených na bezpečnost ve školách, ale i intenzivní školení zaměstnanců a studentů v oblasti bezpečnosti. Také by se měla zvýšit psychologická podpora pro pracovníky a studenty na vysokých školách.

„Pokud chceme na školách dělat opatření rozumná a efektivní, musí předcházet odborná analýza ochrany měkkých cílů,“ zdůraznila Králíčková.

Změnu předpisů ve školách by měla řešit pracovní skupina, v níž budou zástupci ministerstev školství a vnitra, zástupci vysokých škol a bezpečnostních složek. Ta se má sejít příští středu.

„Budeme se věnovat i diskuzi o regulaci nošení zbraní v České republice. To přesahuje resort školství, ale školství v něm bude velmi aktivní. Očekávám, že politická debata na úrovni bezpečnosti bude širší,“ dodal ještě Bek.

14 mrtvých, 25 zraněných

Středeční schůzka k bezpečnosti ve školách se uskutečnila v návaznosti na předvánoční tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Během ní čtyřiadvacetiletý střelec zabil 14 lidí a 25 zranil, z toho část těžce. Následně spáchal sebevraždu. Později vyšlo najevo, že má na svědomí také vraždu muže a dvouměsíčního kojence v Klánovickém lese z 15. prosince. Policie našla dopis, v němž se k činu přiznal.

Krátce po střelbě, která se odehrála 21. prosince, se ve veřejném prostoru začalo opět diskutovat nad zavedením bezpečnostních rámů u vstupů do škol. Zbraně včetně dlouhých měl útočník do školy pronést v zavazadle.

Co dělat při střelbě? Uteč, schovej se, bojuj, radí expert

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám