Hlavní obsah

Vedení ČSSD je kompletní. Je to tým, který jsem si přál, řekl Sobotka

– Brno • Aktualizováno
Právo, Novinky, Barbora Zpěváčková, Karolina Brožová

Na brněnské výstaviště se v pátek sjelo zhruba 700 delegátů ČSSD, kteří si zvolili nové vedení. Premiér a šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka už v pátek odpoledne obhájil post předsedy. Straníci také rozhodli, že mu bude krýt záda ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ne šéf sněmovního ústavně právního výboru Jeroným Tejc, který patří k Sobotkovým vnitrostranickým kritikům. Novinky sjezd sledovaly on-line přímo z místa.

Emotivní projev ministra zahraničí Lubomíra ZaorálkaVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

21:27 - Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci zhodnotil nově zvolené vedení. „Jsem přesvědčený, že tahle volba soc. dem. sjednotila. Je to tým soudržný, slibuji si od něj, že bude mít tah na branku. Kdybyste se mě ráno zeptali, jaký tým bych si nejraději dokázal představit ve vedení soc. dem., tak by to byla skupina lidí, kteří tu stojí na pódiu,” uvedl premiér.

21:05 - Program je u konce, delegáti budou v sobotu pokračovat v diskuzi o programu.

20:25 - Posty řadových místopředsedů obhájil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (591 hlasů), šéf Sněmovny Jan Hamáček (427 hlasů) a ministryně práce Michaela Marksová (477). Ta měla situaci ulehčenou tím, že stanovy partaje jasně říkají, že ve vedení musí usednout alespoň jedna žena. Žádná jiná přitom nekandidovala.

Novými místopředsedy se stali pražský náměstek Petr Dolínek (366 hlasů) a volební manažer strany, poslanec a náchodský starosta Jan Birke (486 hlasů). Ve vedení skončil Martin Starec, který se funkce vzdal již v polovině února a stal se ekonomickým manažerem strany a místopředsedkyně Lenka Teska Arnoštová, která se kandidatury vzdala ve prospěch svého kolegy z pražské organizace Dolínka.

Ve volbě neuspěl Jaroslav Foldyna (262 hlasů) a Jeroným Tejc (342 hlasů).

20:21 - Bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek v programu apeloval, aby se ČSSD poučila na Slovensku. „Jak je možné, že volí jeho? Že volí miliardáře? Pojďme cestou Roberta Fica,“ prohlásil.

18:49 - Delegáti volí místopředsedy.

18:22 - Nominační proslov ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka připomínal spíše show. Mluvil mimo jiné o Andreji Babišovi.

„60 miliardářů má dnes víc než polovina lidstva. To je přeci zneužívání státu. Téhle ekonomické moci chybí to poslední, aby jí stát nezavazel. Proto tady dnes někdo mluví o tom, že nepotřebuje parlament,“ prohlásil Zaorálek a vzápětí pokračoval.

„Tento typ oligopolu - on se se chová jako fíkus. Víte, jak funguje fíkus? To je cizopasná rostlina. Ona zasadí semeno v kmeni stromu, odtamtud pak vyrazí kořeny do půdy a postupně ten strom úplně vytuneluje. A jako fíkus tuneluje stromy a je škrtičem stromů, tak tady nám dnes hrozí, že takové oligopoly vytunelují demokracii,“ hřímal šéf české diplomacie. Za svůj výstup sklidil Zaorálek ovace vestoje.

18:12 - Znovu vystoupil Tejc, který se po neúspěšné kandidatuře na 1. místopředsedu strany rozhodl ucházet o místo řadového předsedy. „Pokud si myslíte, že mohu pomoct sociální demokracii, abychom do toho dali více emocí, tak mě podpořte,” apeloval na delegáty. Opět si tak náznakem rýpl do Sobotky, kterému je občas vyčítáno, že nedává dostatečně najevo své pocity.

18:08 - Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která rovněž obhajuje místopředsednický post, apelovala na spolustraníky, aby se veřejně nedohadovali. „Měli bychom být semknutá parta, která se nepomlouvá,” myslí si. Při projevu vzpomínala na uplynulá léta v ČSSD. „Jsem dojatá tou naší stranou. Na podzim to bude 20 let, co jsem do ní vstoupila. Své děti jsem odkojila na stranických schůzích,” řekla. Marksová má své místo téměř jisté, protože podle stanov soc. dem. musí být ve vedení alespoň jedna žena.

18:02 - Nominační projev na post místopředsedy přednesl šéf dolní parlamentní komory Jan Hamáček. „Atmosféra v koalici není ideální, my jsme ale po volbách jinou alternativu neměli. A my jsme tu koalici vytvořili a dali jí programový obsah a my jsme tu koalici udrželi,” míní.

17:55 - K řečnickému pultíku si stoupl poslanec a ústecký zastupitel Jaroslav Foldyna. „Konec levné práce - to je věc, která by nás měla vrátit na popředí levicové politiky. Jsem rád, že Bohuslav Sobotka vytočil kormidlo doleva,” prohlásil.

17:15 - S nominačním projevem předstoupil před delegáty i starosta Náchoda, poslanec a čerstvý volební manažer strany Jan Birke, který ve straně usiluje o post místopředsedy.

„Soc. dem. není dobře a povinností mojí i vaší je, abychom jí pomohli,“ prohlásil Birke. „Proto jsem přijal funkci volebního manažera, abych pozvedl stranu k volebnímu vítězství. Ať si průzkumy říkají, co chtějí, já se o to opravdu chci pokusit. Nikdy jsem se nebál práce,“ dodal.

16:51 - „Nemusíme urážet naše konkurenty a bezdůvodně je podezírat z kradení,” řekl v projevu další z vnitrostranických kritiků - jihočeský hejtman Jiří Zimola.

16:13 - Delegáti dovolili prvního místopředsedu. Výsledky by měly být jasné do půl hodiny.

15:39 - Tejc uvedl, že chce, aby současné vedení ČSSD opustilo bublinu, ve které žije. „Co třeba vzít peníze neziskovkám, jejichž jediným cílem je vyčerpat dotace na platy svých zakladatelů, a přitom ještě poučovat ostatní, co si mají myslet?“ kritizoval Tejc.

Tejc se obul do současného vedení ČSSDVideo: Václav Toman, Novinky

15:27 - Slovo si vzal Chovancův protikandidát Jeroným Tejc. „Jsem rebel,“ začal svůj velmi kritický projev. „Riskovat mě donutila neochota vedení přiznat si chyby i po opakovaně prohraných volbách. S tím, co se děje v ČSSD, nejsem spokojen a nejsem sám,“ řekl.

Připomněl, že za poslední dva roky stranu opustilo 2200 členů. „Jak chceme oslovit a získat voliče, když nedokážeme udržet vlastní členy? V krajských volbách nám voliči doslova hodili cihlu do oken,“ burcoval. Kritizování soupeřů a plácání se po ramenech podle něj vítězství ČSSD nepřinese

15:21 - Statutární místopředseda Milan Chovanec začal svůj nominační projev. „Budu dělat všechno pro to, aby byl ten boj vítězný,” slíbil delegátům. „Chci být v tandemu s Bohuslavem Sobotkou,” podotkl.

14:30 - Premiér Bohuslav Sobotka obhájil post předsedy. Podle informací Práva získal v tajné volbě 67 procent hlasů.

Bohuslav Sobotka obhájil post předsedy ČSSDVideo: Václav Toman, Novinky

14:20 - Babiš reagoval na Sobotku kritiku s tím, že má demokracii rád. Premiéra osočil z toho, že je pod tlakem lobbistů. [celá zpráva]

13:24 - Delegáti se odebrali volit předsedu, sjezd je do 14:45 hodin přerušen.

13:23 - Sobotka za svůj projev sklidil potlesk vestoje. Zvedla se asi polovina delegátů.

13:19 - Premiér delegátům vysvětlil, proč bude za prvního místopředsedu volit Chovance, a ne Tejce. „Není to žádný rozmar. Předseda strany nemůže při volbách bojovat na více frontách. Předseda strany se musí na svého statutárního zástupce plně spolehnout,” uvedl. Tejc dlouhodobě patří k vnitrostranickým kritikům Sobotky.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Jeroným Tejc (vlevo) a Milan Chovanec

13:16 - Sobotka mluví už téměř půl hodiny. Řekl, že chce po sněmovních volbách sestavovat vládu. Zároveň ale dodal, že to nemusí být za každou cenu. „Půjdeme do vlády pouze tehdy, když budeme moci prosazovat program. Nepůjdu do vlády za každou cenu,” podotkl.

Dodal, že vždycky vyznával zásadu, že soc. dem. musí být hlavní stranou levice a levého středu. „To mimo jiné znamená žádné poplatky ve zdravotnictví, snížení daní pro více než čtyři milióny lidí v naší zemi,” nastínil Sobotka.

13:05 - „Andrej Babiš není sociálně citlivý miliardář. Je to člověk, který ve skutečnosti nemá rád demokracii. Je to člověk, který chce v naší zemi získat absolutní a nekontrolovatelnou moc. A použije k tomu všechny prostředky. Včetně neomezeného populismu,” varoval Sobotka.

Babiš není sociálně citlivý miliardář. Nemá rád demokracii, prohlásil Sobotka Video: Václav Toman, Novinky

13:00 - Sobotka v projevu zhodnotil nadcházející volby. „Čeká nás těžký zápas, tohle nebudou jednoduché volby. Tyhle volby budou o charakteru naší země. To mě nenechává klidným. Nemůžu zůstat sedět stranou a jenom se na to dívat. Odehrávají se tady věci, do kterých se musím osobně vložit. Do toho zápasu chci se vší silou vstoupit a vést vás do něj,” řekl delegátům.

Po volbách podle něj hrozí vytvoření pravicové vlády, což označil za hrozbu. „Nemyslím si, že by se pravice poučila. Hnutí ANO by dokonce dalo přednost koalici s ODS. No kde to jsme?” tázal se premiér.

Chceme svobodomyslnou zemi, prohlásil v projevu Sobotka Video: Václav Toman, Novinky

12:56 - „Jsem svým založením optimista a idealista. Kdybych nebyl, tak bych se na konci roku 89 nepustil do obnovování soc. dem. Tehdy to bylo velké dobrodružství. Přesto, podívejte se, co jsme společně na základě našeho nadšení vybudovali,“ prohlásil premiér a sklidil za to potlesk.

12:50 - Bohuslav Sobotka zahájil svůj nominační projev. Sobotka je jediným kandidátem na post předsedy. Největší boj se tak strhne zřejmě o to, kdo mu bude krýt záda. Na funkci prvního místopředsedy kandiduje ministr vnitra Milan Chovanec a šéf ústavně-právního výboru Jeroným Tejc.

12:20 - ČSSD nepustila na sjezd zástupce protikorupční iniciativy Rekonstrukce státu. Prý z kapacitních důvodů. Více si můžete přečíst zde.

12:12 - U řečnického pultíku hovoří ministryně školství Kateřina Valachová. Preferencím předvolebních výzkumů, podle kterých hnutí ANO vyhrává nad ČSSD, nechce věřit. „Jsem si jistá, že ještě můžeme zvítězit. Nemá smysl vést řeči o tom, že jsme připraveni na prohru. Není to pravda. Lidé po nás chtějí, abychom byli silní,“ prohlásila směrem k nadcházejícím sněmovním volbám.

11:53 - O sjezdu ČSSD se na své tiskové konferenci zmínil i prezident Miloš Zeman. Delegátům prý ve volbě radit nechce. „Protože už 10 let nejsem členem strany, nehodlám se nijak vměšovat do rozhodování stranického sjezdu,” konstatoval.

11:46 - Delegáti se střídají v projevech, vystoupil ekonomický ředitel Martin Starec či šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

11:27 - Kandidát na prvního místopředsedu a Sobotkův vnitrostranický kritik Jeroným Tejc rozdal mezi delegáty a novináře svůj návrh na nový program ČSSD pro volby do Sněmovny. Důchody by chtěl například nově valorizovat pevnou částkou namísto procentuálního zvýšení, zavést by chtěl také zákony, které by upřely právo na azyl ekonomickým migrantům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sjezdový tisk

11:22 - A opět narážka na Babišovo hnutí, tentokrát od ministra zahraničí a místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka. „Dlouhodobě nemůže existovat strana, pokud nemá dlouhý program. To je dlouhodobě vyloučené,“ řekl. Od delegátů za to sklidil potlesk.

11:15 - Současná místopředsedkyně strany Lenka Teska Arnoštová oznámila, že na funkci nebude znovu kandidovat, i když od krajských organizací dostala 10 nominací. „Toto je jediné možné řešení, abych zachovala jednotnou stranu,“ vysvětlila. Její místo by měl podle zákulisních dohod obsadit náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

11:03 - Slovo si vzal předseda Sněmovny Jan Hamáček. Ani v jeho proslovu nechyběla zmínka o hnutí ANO. Kritizoval Andreje Babiše, že označil dolní parlamentní komoru za žvanírnu. Připomněl prvního prezidenta Československé republiky. „Tomáš Garrigue Masaryk by nikdy nedopustil, aby byl demokratický parlament označen za žvanírnu,” podotkl Hamáček.

10:58 - Před delegáty vystoupil první místopředseda strany Milan Chovanec, který se odpoledne utká o svou dosavadní funkci se šéfem ústavně-právního výboru Jeronýmem Tejcem. „Toužili jsme po svobodě a nesmíme si ji nechat vzít. My přece nemůžeme dopustit, aby se tato země ve středu Evropy dala na cestu do Běloruska,“ apeloval ministr vnitra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zzleva Milan Chovanec, Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek na sjezdu ČSSD

10:50 - Nechybí rýpnutí do koaličního partnera. „Není možné udělat ze státu firmu, kde lidé budou jenom lopatkami v jednom kole, jak nedávno líčili na sněmu ANO. Chceme být svobodnou a svobodomyslnou zemí,“ řekl premiér, který se nedávno nechal slyšet, že by šel do vlády s komunisty.

10:26 - Sobotka si v projevu pochvaloval, co vše ČSSD ve vládě prosadila. Zmínil i koaliční spory s hnutím ANO Andreje Babiše. „Vládu udržela pohromadě trpělivost a zkušenost sociální demokracie,” míní šéf kabinetu.

10:22 - Premiér začal mluvit o sociální demokracii za první republiky. „Byla to soc. dem., kdo prosadil volební právo, volební právo pro ženy, osmihodinovou pracovní dobu. Chci, abychom si připomněli kořeny soc. dem. Jsme tu kvůli lidem, protože pro ně chceme spravedlnost a slušný život,“ prohlásil Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Delegáti sjezdu ČSSD

10:11 - Sobotka oficiálně zahájil sjezd, připomněl, že právě v Brně v restauraci U Dvořáků vstoupil do ČSSD. Delegáti následně drželi minutu ticha za zemřelé členy strany.

10:05 -„Zdar jak sviňa,“ přivítal delegáty brněnský zastupitel Oliver Pospíšil místní hantýrkou.

Projev brněnského zastupitele Olivera Pospíšila v hantecuVideo: Václav Toman, Novinky

10:00 - První den sjezdu začal hymnou České republiky.

Premiér Bohuslav Sobotka dorazil do haly B, kde budou delegáti rozhodovat, dvacet minut před desátou. Novinářům zopakoval, že stojí o silný mandát.

„Nejde o mandát pro mě, jde o to, aby soc. dem. měla silné vedení do těžkého zápasu, který nás na podzim čeká. Budeme bojovat o udržení České republiky, budeme bojovat o udržení sociálního státu,“ řekl při příchodu šéf soc. dem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Kolik hlasů by chtěl od více než sedmi set delegátů získat, nechtěl prozradit. „Nebudu tipovat žádná konkrétní čísla. Jsme demokratická strana, těžko mohu očekávat sto procent, ale jde mi o každý hlas,“ dodal Sobotka.

Premiéra a ostatní delegáty před výstavištěm „přivítalo“ několik demonstrantů, kteří kritizují ČSSD kvůli bytům v Písnici a OKD.

BEZ KOMENTÁŘE: Sociální demokraty čekali před brněnským výstavištěm demonstrantiVideo: Václav Toman, Novinky

Podle místopředsedy strany a šéfa Sněmovny Jana Hamáčka, který také post ve vedení v pátek obhajuje, sjezdem odstartuje kampaň. „Chápu sjezd jako zahájení kampaně do nejtěžších voleb, které nás čekají, tedy do Poslanecké sněmovny. Byl bych rád, kdyby soc. dem. představila na sjezdu jasnou vizi, kterou nabízí občanům ČR, současně bych byl rád, aby vedení vzešlé ze sjezdu mělo silný mandát a bylo jednotné,“ řekl Právu.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák dorazil do haly na brněnském výstavišti s dobrou náladou.

„Nikdy neměl sjezd tolik delegátů jako v letošním roce. Zastoupení členské základny je velké, delegáti rozhodnou. Byl bych rád, aby Bohuslav Sobotka dostal silný mandát, protože to budeme potřebovat do voleb,“ sdělil Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám