Hlavní obsah

Sobotka nadbíhá komunistům: Kdo by se vracel k 25 let starému usnesení

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka opět připustil možnou vládní spolupráci s komunisty. Bohumínské usnesení, které sociálním demokratům vládu s KSČM zapovídá, je podle něj překonané. Voliče ČSSD prý jeho platnost beztak nezajímá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip s premiérem ČSSD Bohuslavem Sobotkou

Článek

Sobotka v pátečním rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že koalice s komunisty „není problém”. Sociální demokraté s nimi již delší dobu leckde vládnou na komunální i krajské úrovni a běžní lidé mají podle něj jiné starosti než řešit prohlášení, které „vězí v historii”.

„Která politická strana se vrací k usnesením starým 25 let?” položil si Sobotka otázku a připomněl, že o levicové voliče bojuje jeho strana i s hnutím ANO vicepremiéra Andreje Babiše, který prohlásil, že nelze ignorovat stranu s 15procentní podporou. [celá zpráva]

Diskuse o bohumínském prohlášení by šéf ČSSD přenechal politologům. „Voliče ČSSD nezajímá, jestli máme logo červené, nebo oranžové. To je debata lidí, kteří jsou opravdu odtrženi od reálného života,” dodal.

Spolupráci s komunisty Sobotka připustil například loni v říjnu. „Dokážu si představit spolupráci s komunisty pouze na základě jasných mantinelů, které se týkají bezpečnosti České republiky. Tedy nezpochybňování členství v NATO a proevropské orientace vlády,“ uvedl tehdy a zaskočil řadu stranických kolegů. [celá zpráva]

O zrušení bohumínského usnesení, které bylo přijato v době, kdy stranu vedl Miloš Zeman, se v ČSSD diskutuje pravidelně.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby v příští vládě zasedli komunisté?
Ano
56,2 %
Ne
43,8 %
Celkem hlasovalo 11404 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám