Hlavní obsah

Válku nikdo nechce, ale iluze věčného míru skončila, míní Černochová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo nechce válku, ale nemůžeme mít nasazené růžové brýle a chlácholit se představou věčného míru, prohlásila v nedělní diskusi ministryně obrany Jana Černochová (ODS) k probíhající veřejné debatě o bezpečnostní situaci. Opozice, která často skloňuje slovo „mír“, vládě vyčítá, že tím straší lidi válkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

„Holým faktem je, že situace ve světě není bezpečná. Než abychom si nasazovali růžové brýle a chlácholili se představou věčného míru, tak je zapotřebí, abychom věci pojmenovávali realisticky. Nechceme nikoho strašit, připouštíme ale, že svět bezpečnější nebude,“ prohlásila v neděli v diskusi na CNN Prima News Černochová s tím, že „nikdo nechce válku“, jak se snaží v poslední době směrem k vládní pětikoalice argumentovat opozice.

Černochová tak bránila náčelníka Generálního štábu Armády ČR Karla Řehku, který v médiích hovoří o tom, že Česko se musí připravovat na možnost ozbrojeného konfliktu vzhledem k agresivitě Ruska. Opozice, zejména hnutí ANO, mu to vyčítá a tvrdí, že straší veřejnost.

„Jsem rád, že slyším slova, že nechceme válku. Někdy to z těch debat ale nevyznívá. Lidé mají obavu, že by mohli být mobilizováni,“ reagoval na její slova exministr obrany a šéf sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO) s tím, že zároveň nezpochybňuje, že by Česko mělo být připraveno na všechny situace, jež by mohly nastat.

Řehka: Musíme se připravovat na válku

Domácí

Podle Metnara by Řehka měl chodit méně do médií. „Jestli si někdo nejvíc nepřeje válku, tak jsou to vojáci, protože by byli mezi prvními, kteří by to odskákali. Jsem ráda za to, že je často v médiích, snaží se vysvětlovat lidem, že iluze věčného míru bohužel skončila. On jako voják vidí ty věci velice realisticky. Lidi nemáme strašit, máme jim říkat pravdu,“ opáčila Černochová.

V tomto týdnu veřejný prostor zaplnila týkající se „míru“ a „války“ přestřelka mezi místopředsedkyní ANO Alenou Schillerovou a šéfkou vládní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. Ta Schillerovou zkritizovala kvůli jejím výrokům, že „se nechceme připravovat na válku, že chceme žít v míru“. Schillerová naopak v diskusi na síti X Pekarovou označila za „Marii Zacharovovou české politiky“.

„Jsem zklamaná z toho, jakým způsobem se česká politika posouvá na Východ, kolikrát jsou výroky za hranicí slušného vkusu. Někdy mám z hnutí ANO pocit, že možná zapomněli, že byli těmi, kteří říkali, že patříme na Západ. Ta rétorika zhrubla a chovají se v Poslanecké sněmovně tak, že to je za hranicí nejen dobrého vkusu, ale i slušnosti,“ komentovala debatu v neděli Černochová.

Metnar připustil, že politická debata skutečně zhrubla, ale za spolustranickou kolegyni se postavil. „Neměli bychom být protagonisty takového stylu komunikace. Všechno je to za hranou. Nebylo to hnutí Ano, kdo tyto ‚fuck-upy‘ udělalo, začali jsme nastavovat zrcadlo komunikace pětikoalice,“ prohlásil a připomněl například vyobrazení předsedy hnutí ANO Andreje Babiše na předvolebních billboardech vedle ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Nepokrytě lobbuje za zájmy firmy“, pustila se do poslance ANO Černochová

Černochová s Metnarem se v diskusi dostali také k financování obrany a akvizičním projektům, výjimkou nebyl ani nyní zvažovaný a hojně diskutovaný nákup ženijních vozidel Bushmaster od australského výrobce, o čemž před pár dny informoval deník Právo. Kvůli výběru této platformy se do Černochové pustil na síti X místopředseda obranného výboru Pavel Růžička (ANO), jejich vztahy jsou dlouhodobě napjaté. Černochová to ukázala i v debatě, kdy o něm v souvislosti s Bushmastery prohlásila, že jen „lobbuje za zájmy“ soukromé firmy, konkrétně průmyslovo-zbrojařského koncernu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

„Žádná zakázka zatím finálně v tomto směru rozhodnutá nebyla. Kolega z výboru pro obranu (Pavel) Růžička zcela nezakrytě horuje pro konkurenci, která vlastně ani není konkurencí, protože srovnává jablka a hrušky. Jemu jde zřejmě o podporu titusů, které jsou z koncernu Czechoslovak Group, alespoň takto se vyjádřil na sítích,“ prohlásila tvrdě Černochová na adresu opozičního poslance.

„Chtěla bych se zeptat, jestli je někde na západ od ČR možné, že místopředseda výboru pro obranu takto zcela bezprecedentním způsobem lobbuje za zájmy firmy. Ta sice působí v ČR, ale myslím si, že patří i do nějakého kodexu poslanců, aby se vyjadřovali uvážlivě, nevytvářeli nerovné podmínky na trhu. Tady žádné rozhodnutí nepadlo, pan Růžička lže,“ pokračovala ministryně obrany.

Metnar slova o lobbování jeho kolegy odmítl a rýpnul si do Černochové, že jí došly argumenty, proto útočí. „Myslím si, že nelobbuje a nemohu s tím souhlasit. To, že tam je komunikace, která má vyústění někde jinde, to asi vnímáme všichni, nejsem za to rád. Ale nechci tu být soudce a rozhodčí,“ řekl Metnar.

„Přijde mi to úsměvné, jak už nevíme, z které do které, jak bychom měli argumentovat, tak vytáhneme spor, který tu je nejen ze strany pana Růžičky,“ dodal a připomněl, že Růžičkovi poslal za jeho výroky na svou adresu předžalobní výzvu Černochové první náměstek František Šulc.

Růžička následně Novinkám napsal, že ve svém příspěvku na síti X komentoval původně článek z Práva. „Bohužel argumentace Ministerstva obrany je tak slabá, že si vždy naběhnou. Vždy budu podporovat český obranný průmysl a za to se fakt nestydím. Spíš mi vadí neprůhledné a tendenční jednání resortu. Když jsem obhajoval gripeny, byl jsem zase lobbistou SAABU. Určitě se nenechám zastrašit, abych říkal to, co si myslím,“ reagoval poslanec.

Vláda všude škrtá a pak kupuje drahé stíhačky, kritizuje opozice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám