Hlavní obsah

V Rohatci usilovně vypouští povodňovou lagunu

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roharec, Lanžhot

Pokles hladin Moravy v obou měřících místech Jihomoravského kraje ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku je dobrou zprávou pro obyvatele i členy krizových štábů. V Rohatci proto pomohli laguně zpátky do koryta.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Odtoková strouha v Rohatci

Článek

„Voda v Moravě byla (v pátek, pozn, red.)  ráno už nejméně o metr níže, než byla včera, proto jsme se rozhodli urychlit vypouštění laguny na polích u Rohatce. Strojem jsme vyhloubili odtokové koryto napříč cestou k přístavu,“ uvedl starosta Miroslav Králík (nezávislý). K odtoku dvojicí stavidel se tak přidala strouha, kterou se vrací voda zpět do koryta. Opatření má snížit škody z povodní, které v Rohatci vznikly.

„Jsou tady podmáčené domy, zatopené zahrady, u sběrného dvoru máme podemletou silnici. Škody ale teprve budeme sčítat. Na obci máme přichystané vysoušeče a dezinfekci Chloramin pro ty, kdo si požádají,“ řekl. Velká voda zastihla Rohatec dříve, než se podařilo zúročit tři roky práce na přípravě protipovodňových opatření.

Projekt protipovodňové hráze je připravený

„Máme hotový projekt protipovodňové hráze v délce 1,3 kilometru, čekáme na nabytí právní moci stavebního povolení. To je poslední významný dokument, který potřebujeme, abychom mohli na ministerstvo zemědělství podat žádost o financování této stavby. Cesta k tomu ale nebyla snadná, stavební povolení je výsledkem tříleté práce, udělali jsme pozemkové úpravy, všechny průzkumy, a bylo třeba vyhodnotit různé varianty,“ dodal starosta

Klesání hodnot průtoků umožnilo povodňové komisi v Břeclavi ukončit mimořádné opatření na ochranu hrází Moravy. Ve čtvrtek, devadesát minut před polednem, začalo masivní odpouštění až 95 kubíků vody za sekundu do krajiny vedle řeky, ještě stejný den večer ale mohla být stavidla zase uzavřena.

„Situace v Moravě byla natolik příznivá, že jme mohli upouštění ukončit. Od osmnácté hodiny jsme začali postupně zavírat stavidla v Moravské Nové Vsi a v Týnci. Ve dvaadvacet hodin již z Moravy žádná voda do polí netekla,“ řekl Právu místopředseda břeclavské povodňové komise Vilém Vyhnálek.

Zalití lužního lesa proto nebylo tak masivní, jak povodňová komise předpokládala pro případ dlouhodobě vysokých průtoků. „Na základě toho jsme mohli umožnit obcím, aby zrušily zákaz vstupu do lesů,“ dodal Vyhnálek.

Hladina Moravy ve Strážnici absolvovala po kulminaci velmi strmý sestup. Od mezní hodnoty 699 centimetrů ve středu klesla v pátek již o více než 140 centimetrů. V Lanžhotě pokles nebyl až tak zásadní, ale i tam se dostala k hodnotám, při nichž ze stavu ohrožení přechází do stavu pohotovosti. Přesto jsou vodohospodáři ve střehu. Řeka sebou bere stromy a různý nepořádek a je třeba dohlížet na mosty, aby je plavící se kmeny nepoškodily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám