Hlavní obsah

Rusko nasadilo u Verbove termobarické plamenomety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že nasadilo u obce Verbove v Záporožské oblasti termobarické plamenomety TOS-1A Solncepěk, které mají vylepšené řízení palby s novým softwarem. Pro korekci palby a kontrolu jejího účinku se nově používají bezpilotní letouny.

Foto: Profimedia.cz

Termobarické plamenomety TOS-1A

Článek

„Kontrolu a korekci zasahovaných cílů provádějí bezpilotní letouny, které v reálném čase přenášejí výsledky zásahu na velitelské stanoviště,“ uvedlo ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti.

Dodalo, že posádky Solncepěků novorosijské gardové výsadkové horské jednotky poskytují podporu výsadkářům při obraně v oblasti Verbove. Velitel čety plamenometů s volacím znakem Plamja (Plamen) sdělil, že dostal rozkaz provést plamenometný útok na ukrajinskou pěchotu ukrývající se v zemljankách.

Z jeho sdělení plyne, že se ukrajinským jednotkám podařilo nejen proniknout první linií ruské obrany směrem na okupovaný Melitopol, ale ještě se tam zakopat.

Termobarický plamenomet TOS-1A

TOS-1A má na podvozku tanku T-72 namontovaný pancéřovaný raketomet pro 24 střel ráže 220 mm. Ty mají termobarickou hlavici, která zesiluje účinek a vytváří stěnu ohně. Celá salva pokryje plochu až 40 000 m2. Dostřel je v rozmezí od 400 do 6000 metrů.

Rusko opakovaně nasazovalo termobarické plamenomety, jejichž účinky se chlubilo. Mají být druhé nejhorší po jaderné munici. Žádný průlom ale tyto zbraně nepřinesly. Dají se ničit stejně jako tanky, navíc pancéřování chrání raketomet pouze před střelami puškové ráže. Kvůli malému dostřelu se musejí Solncepěky přiblížit blízko k nepříteli.

Rusové jich ztratili podle webu Oryx, monitorujícího ztráty ruské techniky pomocí fotografií, jedenáct, přičemž sedm jich bylo zničeno, další byly poškozeny nebo se jich zmocnili Ukrajinci. Rusové přišli o sedm vozidel TZM-T na tankovém podvozku, které dopravují munici pro plamenomety, z nichž tři byly zničené a čtyři ukořistěné.

Rusko utrpělo jednu z největších ztrát letadel, ničila je kazetová munice z raket ATACMS

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám