Hlavní obsah

V Jihočeském kraji se do stávky zapojila téměř všechna gymnázia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

V pondělí se stávkovalo téměř na všech státních gymnáziích zřizovaných Jihočeským krajem. Místopředseda Asociace ředitelů jihočeských gymnázií a ředitel Gymnázia Česká v Českých Budějovicích Antonín Sekyrka Novinkám řekl, že takový protest nepamatuje. Svou roli prý sehrála i nešťastná vyjádření politiků.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Ředitel Gymnázia Česká v Českých Budějovicích Antonín Sekyrka pracoval v pondělí sám ve své kanceláři.

Článek

Neučilo se v Českých Budějovicích na Gymnáziu J. V. Jirsíka, Gymnáziu Jírovcova, Gymnáziu Česká, ale také na gymnáziích v Táboře, v Písku, ve Strakonicích, ve Vimperku, v Jindřichově Hradci, v Třeboni, v Soběslavi, Dačicích, v Trhových Svinech nebo v Týně nad Vltavou.

Výjimkou byla například gymnázia v Prachaticích nebo v Českém Krumlově, kde však školy vydaly nesouhlasná prohlášení s chystanými kroky ministerstva.

„Drtivá většina škol se ke stávce přidala. Já osobně jsem dnes do školy přišel, protože se se stávkou plně neztotožňuji, ale chápu ji. Politici začínají být stále více odtržení od reality. Často prohlašují, že vlastně tu stávku nechápou, přitom je jasné, že poukazujeme na tristní stavy platů v nepedagogické sféře,“ uvedl Sekyrka.

Upozornil, že je velmi složité sehnat tyto profese, jako jsou školníci nebo kuchařky. „Vždyť vydělávají méně než popelář. Ale to nechci dehonestovat nebo snižovat profesi popelářů,“ přemítal Sekyrka.

Podle něho se ministrovi školství Mikuláši Bekovi (STAN) podařilo během několika měsíců rozkolísat celý resort.

Ředitelka vesnické malotřídky: Byla to velká etická otázka, jestli zavřít dětem školu

Domácí

„Zasel nejistotu do segmentu nepedagogických pracovníků. Ředitelé shánějí právě tyto profese - ať jsou to ekonomové, nebo uklízečky - velmi komplikovaně. Často trvá několik let, než se ten tým podaří stabilizovat. Současná situace může vést i k rozpadu těchto už zaběhnutých týmů,“ obává se Sekyrka.

Konstatoval, že chystané kroky ministerstva povedou také k razantnímu snižování počtu seminářů v předmaturitním i maturitním ročníku a také ke zvýšení počtu žáků v dělených skupinách.

„Svým rozhodnutím snížit takzvaný PhMax, tedy nejvyšší možný počet hodin, které ministerstvo školám financuje na základních školách, o šest procent, na nižším stupni víceletých gymnázií však o 10 procent, vytvořilo ministerstvo diskriminační postup vůči stejně starým vrstevníkům na víceletých gymnáziích oproti základním školám,“ je přesvědčený Sekyrka.

Školička ve Lhotě stávku podpořila, nechtěli nechat rodiče ve štychu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám