Hlavní obsah

V ikonické brněnské funkcionalistické budově po Čedoku by mohl být fast food

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Čtyři firmy mají zájem o pronájem ikonické funkcionalistické budovy u brněnského hlavního železničního nádraží, v níž půl století sídlila cestovní kancelář Čedok. Objekt, v němž loni v srpnu cestovka své působení ukončila, patří městu. Představitelé Brna by tam v budoucnu rádi viděli například restauraci nebo některý ze známých fast foodů.

Foto: Vladimír Klepáč, novinky.cz

Budova byla postavena v roce 1927. O rok později již sloužila jako ubytovací kancelář pro návštěvníky brněnské Výstavy soudobé kultury v Československu. Přes půl století byla sídlem cestovní kanceláře Čedok

Článek

Budovu v centru města, která stojí na nároží ulic Nádražní a Bašty na dolním konci brněnské pěší zóny, míjejí denně tisíce lidí.

Díky svému vzhledu je naprosto nepřehlédnutelná. Za první republiky vznikla podle návrhu architekta Oskara Pořísky. Má půlkruhové nároží a některá okna kulatá, což může někomu připomínat loď.

Když společnosti Čedok končila loni v létě nájemní smlouva na využívání hlavních prostor v objektu, rozhodla se ji neprodlužovat s tím, že v nedaleké Jánské ulici otevírá novou a moderní pobočku, jež má design ve stejném duchu jako ty ostatní. Město proto oznámilo, že objekt - kromě tří provozoven se samostatným vstupem, které v něm také sídlí - pronajme.

Bývalý Prior v Brně padne v roce svých čtyřicátých narozenin

Tipy a trendy

„Přihlásili se čtyři zájemci. O konečném výběru rozhodne Rada města Brna,“ řekla Novinkám a Právu Radka Loukotová z tiskového odboru brněnského magistrátu.

Kdy se tak stane, zatím není jasné. Jisté ale je, že vedení města by chtělo mít v objektu, s ohledem na jeho umístění a podobu, provoz spojený s občerstvením. Roční pronájem těchto prostor by měl přijít nájemce na dva miliony korun.

Architektonický unikát

Brno je plné ukázkových funkcionalistických staveb spojených s obdobím první republiky. K nejslavnějším patří vila Tugendhat, zapsaná mezi památky UNESCO.

Budovu, kde donedávna sídlil Čedok, musel architekt Poříska vytvořit tak, aby si poradil s terénní nerovností mezi Nádražní ulicí a o několik metrů výše položenou ulicí Bašty.

Budova byla postavena u brněnského hlavního železničního nádraží v roce 1927, vznikla v souvislosti s Výstavou soudobé kultury v Československu, která byla zahájena o rok později. Šlo o největší akci svého druhu v Čechách, na Moravě a na Slovensku, na niž přijížděly tisíce lidí. Výstavou se začaly psát dějiny brněnského výstaviště.

Objekt v době výstavy sloužil jako centrální ubytovací kancelář pro návštěvníky výstavy. Později ho převzal Čedok. Budova je kulturní památkou a zároveň spadá do ochranného pásma městské památkové rezervace. Zrekonstruována byla v roce 1993. Práce tehdy zahrnovaly obnovu obvodového pláště budovy, úpravu vnitřních dispozic i novou výměníkovou stanici. Vzniklo i nové schodiště do objektu.

Finišuje dostavba architektonicky jedinečné kaple v Nesvačilce

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám