Hlavní obsah

Bývalý Prior v Brně padne v roce svých čtyřicátých narozenin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jako Praha měla svoji slavnou Kotvu, chlubilo se Brno od roku 1984 brutalistní stavbou Prioru na pokraji nevábné a v noci ne zcela bezpečné části města Dornych. Ve svatostánku nákupů bylo možné tu a tam sehnat i jinde obvykle nedostatkové zboží.

Na místě dosluhujícího Prioru vznikne moderní obchodní centrumVideo: Miroslav Homola, Novinky

 
Článek

Do Prioru se chodívalo mimo jiné z Nádražní ulice „myší dírou“, tedy velmi úzkým tunelem pod kolejištěm hlavního nádraží, který si ani jiné přirovnání nemohl vysloužit.

I v současnosti jde o místo, kterým projde kolem pětasedmdesáti tisíc lidí denně, a lokalita se pomalu stává novým centrem města. Eskalátory před ústím současného podchodu pod hlavním nádražím už nejezdí. Schody zatarasilo provizorní zábradlí, boční sklo zastřešeného schodiště někdo rozbil. Nevábný vzhled s opadající omítkou či dlaždicemi na rampách a stěnách domu dává tušit, že se její konec blíží. Nejvíce živo je v prodejně potravin. Samoobsluha zabírá celé přízemí.

Obchody ještě fungují

V obchodech, které jsou v ostatních patrech a jsou dosud otevřené, je lidí výrazně méně. Budova měla být původně zdemolována už loni, ale nakonec bude stržena až letos, tedy při výročí čtyřicátin stavby. Na jejím místě vyroste jeden z nejprestižnějších evropských projektů nazvaný Dornych.

Nově opravená Arnoldova vila doplnila další klenoty moravské metropole

Tipy a trendy

Podle společnosti, která za projektem stojí, půjde o jednu z nejzásadnějších proměn města nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Někdejší Prior nahradí multifunkční centrum s maloobchody, kancelářemi, restauracemi i byty. Odhadem půjde o investici za sedm miliard korun, přičemž stavba má trvat čtyři roky.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Monumentální stavba někdejšího největšího nákupního centra v Brně uvolní místo novému projektu Dornych.

„Všechny potřebné schvalovací procesy již mámě za sebou a v současnosti dobíhají nájemní smlouvy. S odstraněním stavby se začne ve druhé polovině letošního roku a nový komplex, o jehož prostory je už nyní značný zájem, by měl vzniknout zhruba do tří let,“ řekl novinkám Jan Kotrbáček ze společnosti Cushman & Wakefield.

„K uvedené stavbě vydal stavební úřad v roce 2022 povolení o odstranění komplexu Tesco, v témže roce územní rozhodnutí pro nový objekt, loni pak přibylo stavební povolení spolu se změnou územního rozhodnutí. V současnosti jsou všechna povolení pravomocná a vykonatelná a lze kdykoli zahájit stavbu,“ doplnil mluvčí radnice Brno-střed Michal Šťastný.

Foto: Archiv investora

Na místě současného Tesca vyroste multifunkční stavba pro různé účely.

Nové centrum města

Lokalita se tak začíná pomalu proměňovat v plnohodnotné moderní centrum Brna, kdy v okolí bývalého Prioru již vyrůstají nové moderní stavby. Plní se tak vize staré desítky let, kterým ovšem na počátku málokdo věřil.

Budova „obchodňáku“ dožívá poslední měsíce své existence. Mimochodem, obchodně nefunkční třetí patro tu a tam využívá brněnské HaDivadlo se svou platformou Terén, které zde pořádá workshopy, přednášky - mimo jiné i o architektuře - a další akce.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Eskalátory už dosloužily a avizují blízký konec stavby.

Největší na Moravě

Nově vznikající centrum Brna bude do několika let společně se stávajícími projekty OC Vaňkovka a plánovaným projektem Dornych podle developerů jednoznačně největší nákupní, společenskou a kulturní destinací na Moravě s celkovou velikostí maloobchodní plochy přes 100 000 čtverečních metrů a s výbornou dostupností.

Nad Brnem opět září ikonický nápis Grand Prix. Je připomínkou slavných motocyklových závodů

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám