Hlavní obsah

V Česku se v září uskuteční masivní letecké cvičení NATO

V České republice se od 3. do 15. září uskuteční rozsáhlé letecké cvičení armád Severoatlantické aliance. Zapojí se do něj 11 zemí, přičemž bude nasazeno 1100 českých a 300 zahraničních vojáků, 30 letadel a vrtulníků a 50 kusů pozemní techniky, informovala v pátek Magdaléna Dvořáková z tiskového oddělení generálního štábu.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Cvičení se zúčastní i stíhačky F-16. Na snímku stroj dánského letectva

Článek

Cvičení s názvem Ample Strike 2014 schválila česká vláda letos v lednu. Podle Dvořákové půjde o největší mezinárodní cvičení, které se letos v Česku uskuteční. Jeho úkolem má být společný výcvik aliančních jednotek. Trénovat spolu budou například piloti a vojáci při navádění na pozemní cíle v rámci podpory pozemních operací. Podobnou spolupráci mohou využít například při nasazení v Afghánistánu.

"Létat se bude od 8. do 12. září denně od devíti hodin ráno až do třiadvacáté hodiny, a to zejména v prostorech Náměšť, Libavá, Boletice a Bechyně. Noční lety budou omezeny na minimální potřebný počet," uvedl řídící důstojník cvičení Miroslav Svoboda.

Účast na cvičení přislíbilo 11 členských států NATO, a to Belgie, Dánsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Slovensko, USA a Velká Británie. Pošlou buď vojenskou techniku, nebo letecké návodčí. Cvičení bude asistovat i velitelství vzdušných sil NATO.

Z české armády se cvičení zúčastní letci z Čáslavi, vrtulníková letka z Náměště nad Oslavou nebo specialisté z dalších vojenských útvarů. Z bojové techniky se zapojí letouny L-39 Albatros, L-159 Alca, F-16, Jas-39 Gripen, PC-9, LearJet a transportní letoun CASA, dále pak vrtulníky Mi-35, Mi-17, Mi - 171 a AH-64 Apache.

Reklama

Výběr článků

Načítám