Hlavní obsah

Uznáváme celistvost Číny, a to včetně Tibetu a Tchaj-wanu, ujistil Zeman v Pekingu

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí na setkání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem potvrdil, že Česká republika uznává územní integritu Číny včetně Tibetu a Tchaj-wanu. Zeman rovněž deklaroval, že se ČR nehodlá vměšovat do vnitřních záležitostí Číny, a vyslovil naději ve sjednocení Tchaj-wanu s pevninskou Čínou. Zeman je v Číně na oficiální návštěvě.

Foto: ČTK

Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

Článek

S Tchaj-wanem, který se osamostatnil v roce 1949, Česko neudržuje diplomatické styky.

V případě Tibetu, který Čína k sobě v 50. letech minulého století násilně připojila a který má dnes autonomní status, se Česká republika při dubnové návštěvě ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v Pekingu zavázala, že nebude podporovat jeho nezávislost v jakékoli podobě a že uznává teritoriální integritu Číny. Za to si vláda vysloužila kritiku českých organizací na ochranu lidských práv a opozice. Zeman v Číně uvedl, že ČR neuznává tibetskou exilovou vládu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kromě setkání se Si Ťin-pchingem se Zeman v posledním dnu své cesty sešel s čínským premiérem Li Kche-čchiangem a před odletem do vlasti ho čeká státní večeře pořádaná čínským protějškem.

V Pekingu podepíšou čeští zástupci s čínskými partnery také několik smluv týkajících se například přípravy animované pohádky Krteček a panda. Spekuluje se rovněž o prodeji části společnosti J.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám