Hlavní obsah

Zeman v Číně přeskočil z letadla do rychovlaku a byl z něj nadšený

Právo, Naďa Adamičková

Tři druhy dopravních prostředků vystřídal prezident Miloš Zeman v průběhu druhého dne státní návštěvy Číny. Po páteční sérii jednání týkajících se zejména možností českých firem uchytit se na místním trhu Zeman přeletěl vojenským speciálem ze západočínského města Čcheng-tu do města Tchien-ťin, kde se setkal se zástupci města.

Foto: Jiří Ovčáček, tiskový mluvčí prezidenta

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Číny

Článek

Tak jako předchozí den se prezident snažil podpořit české firmy, v tomto případě vyzdvihl společnost Home Credit China, kterou vlastní finanční skupina Petra Kellnera PPF a která je spojována právě s městem Tchien-ťin, kde získala licenci.

A aby sobotního cestování nebylo málo, projel se Zeman odpoledne po řece a následně nasedl do rychlovlaku směrem hlavní město Peking, kde ho čeká klíčové setkání s vrcholnými čínskými představiteli.

„Kdyby tak u nás jezdily podobné vlaky, třeba by se lidé vrátili k cestování po železnici,“ nechal se slyšet prezident během půlhodinové cesty rychlovlakem dosahující až třísetkilometrové rychlosti.

Foto: Jiří Ovčáček, tiskový mluvčí prezidenta

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Číny

Současně ale v odlehčeném duchu připustil, že „doma“ to zase není tak zlé. Peking i Tchien-ťin totiž trápí hustý smog, který po celý den zahaluje město do téměř neproniknutelného oparu a mnohé místní obyvatele přiměl nasadit si přes ústa masky.

Měřící stanice v hlavním městě hlásily v sobotu navečer 420 mikrogramů škodlivých látek na metr krychlový. Jen při koncentraci nižší než 50 je přitom vzduch považován za "dobrý", vyšších než 300 už za "nebezpečný".

Podle Zemana by se i v této oblasti mohly angažovat české firmy.

"Můžeme nabídnout některé ekologické investice na odstraňování znečišťování jak ovzduší, tak vody," uvedl český prezident. Také dodal, že v sobotu přijal delegaci čínské telekomunikační firmy, která chce investovat v ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám