Hlavní obsah

Zeman navštívil mezinárodní veletrh v čínském Čcheng-tu

• Aktualizováno

V Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan, se v pátek prezident Miloš Zeman zúčastnil zahájení Západočínského mezinárodního veletrhu. Vystavuje na něm i několik českých firem, například společnosti Škoda a Home Credit nebo sklářské a strojírenské podniky. Jejich pavilon Zeman navštíví v odpoledních hodinách (dopoledne SELČ).

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman se svým mluvčím Jiřím Ovčáčkem v pozadí

Článek

Zeman v projevu při zahájení veletrhu podpořil vznik letecké linky mezi Prahou a Čcheng-tu. Řekl to při zmínce o tom, že je nutné podporovat vzájemné potkávání lidí, například při turismu. V souvislosti se Zemanovou cestou po Číně, která potrvá do pondělí, se mluví o zřízení pravidelné linky mezi Prahou a Šanghají.

Český prezident před návštěvníky veletrhu mluvil také o možné ekonomické spolupráci mezi Českem a provincií S'-čchuan. Jednou z možností, jak toho dosáhnout, je podle něj vznik nové Hedvábné stezky, která by měla podobu leteckého mostu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zahájením veletrhu oficiálně začala Zemanova návštěva Číny. Do nejlidnatější země světa českého prezidenta doprovodilo téměř pět desítek českých podnikatelů, prezidentská kancelář musela pro velký zájem do Asie vypravit dvě letadla. Podnikatelé mají v Číně v plánu podepsat několik předjednaných kontraktů a návštěvu také chtějí využít ke sjednání nových kontraktů nebo k navázání nových partnerství.

V Číně je i Nečas, jako zástupce firmy

Mezi podnikateli je i bývalý premiér Petr Nečas, který zastupuje firmu Delta Capital, nebo bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa za společnost StrategyOne. Do Číny se vydali i zástupci českých strojírenských podniků, pivovaru Lobkowic, vinařství nebo vysokých škol.

Zeman v pátek na veletrhu jednal s místopředsedou čínské vlády Ma Kchajem a navštíví české firmy, které na veletrhu vystavují. U stánku společnosti Škoda si prohlédne pro čínský trh upravený model automobilu Yeti, zavítá do sklářské expozice a na programu má i setkání se zástupci leteckého průmyslu a firmy Home Credit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám