Hlavní obsah

UV lampy, termokamery, detektory. Kontrola Hradu kvůli štěnicím může trvat týdny

Kontrola kanceláří Pražského hradu zaměřená na možné odposlechy a další špehovací zařízení může podle bezpečnostního odborníka Jiřího Schmidta trvat týdny. Zvolený prezident Petr Pavel o ní mluvil proto, že nechce pracovat v prostorách Hradu, dokud nebudou důkladně zkontrolovány. A to kvůli působení soukromé firmy, která mohla v prezidentské kanceláři instalovat odposlechy.

Foto: Archiv KPR

Prezident Miloš Zeman přijal svého nástupce Petra Pavla

Článek

„Proces to bude dlouhý a složitý. U kanceláří standardních rozměrů, to znamená 5 × 5 × 3 metry, musíte prohledat celou místnost naprosto dokonale centimetr po centimetru. Protože dnešní moderní mikrofony jsou tak kvalitní, že pojmou i zvuk z velké místnosti, ať je umístěn kdekoli. U kanceláří Hradu je to ještě těžší – prostory jsou velmi rozsáhlé a stropy tam jsou vysoké,“ řekl Právu expert na zabezpečenou telefonní komunikaci Schmidt, jehož bezpečnostní služba Probin má prověrku na stupeň tajné.

Takovou, která je potřeba právě k bezpečnostním prohlídkám Hradu.

Hradní kancelář k chystaným kontrolám nechce nic říct.

Několikastupňová prohlídka

„Prostory Hradu podléhají přísným bezpečnostním opatřením a jakékoli informace jsou v utajovaném režimu. Konkrétní opatření proto nemohu nijak komentovat,“ řekl redakci zdroj z bezpečnostního oddělení Hradu, který si nepřál být jmenován.

Podle Schmidta se prohledávají všechna zařízení v místnosti.

Včetně elektrických zásuvek, prodlužovaček, obrazovek a dal­šího vybavení. „Nejlépe tak, aby se metody překrývaly a abychom vyloučili možné riziko lidské chyby. Vždycky je to fyzická prohlídka se šroubovákem, kterým rozebereme všechno, co můžeme a kam se dostaneme. Pak máme miniaturní kameru s přísvitem, kterou je možné strčit do míst, která jsou velmi těžce dostupná,“ popsal.

S Pavlem půjde na Hrad i jeho ochranka

Domácí

Tři pracovní týdny práce

Kromě těchto štěrbinových kamer probíhá také kontrola rádiových signálů, která zjišťuje, zda v prostoru není skryto zařízení, které by aktuálně vysílalo signály.

„Pak probíhá kontrola pomocí výkonné UV lampy, která nám ukáže místa, která by mohla indikovat nějakou jinou činnost než běžnou. Třeba na malbě skrze UV lampu vidíme přemalovaná místa. Kontrolujeme i lišty, ty nikdy nejsou umyty dokonale, a v místě, kde byste něco instaloval, prach setřete. Ukáže nám místa, kde se máme ještě důkladněji zaměřit na kontrolu,“ doplnil Schmidt.

Dalším typem je kontrola pomocí termokamery. Veškerá elektrická zařízení, která jsou napájena, se také zahřívají, a právě termokamera vidí tepelné změny.

V poslední fázi pak bezpečnostní technici vytáhnou detektor elektronických součástek. Ty má naprostá většina komerčních odposlechových prostředků.

Jak uvedl Schmidt, pracovníci pravděpodobně nebudou prohlížet všechny místnosti Hradu, ale jen ty, kde se bude pohybovat prezident a jeho nejbližší spolupracovníci a kde by hrozilo bezpečnostní riziko v případě úniku informací.

Agentura bez prověrky

„Kdyby těchto důležitých místností byla třicítka – každá může mít 40 metrů čtverečních, stropy budou určitě vyšší než tři metry –, tak by to byli dva lidi zhruba na tři pracovní týdny. Máme standardizovanou rychlost,“ odhadl expert.

Zvolený prezident Petr Pavel v únoru řekl, že se kvůli hradní aktivitě soukromé bezpečnostní agentury 3D Security přesune na Hrad až později než bezprostředně po inauguraci 8. března.

„Já bych byl velice rád, aby v prostorách Hradu, kde budeme úřadovat, proběhla standardní technická prohlídka,“ uvedl s tím, že podle něj může trvat tři týdny.

Pavel se na Hradě obává odposlechů. Bude chtít kontrolu

Domácí

Agentura měla mít přístup do prostor Hradu, a tedy tam i případně mohla instalovat odposlechy nebo provádět bezpečnostní prohlídky. Prezidentská kancelář tuto informaci popřela a odmítla sdělit, kdo si služby objednal, média psala o Martinovi Nejedlém, poradci Miloše Zemana.

Problém 3D Security tkví také v tom, že nemá bezpečnostní prověrku, což je osvědčení, které uděluje Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), aby mohla působit u bezpečnostně citlivých zakázek. Podle Schmidta je dostávají pouze důvěryhodné a dobře prověřené firmy.

„Stupeň tajné, který má naše firma, musí mít prověřené lidi. Firma pak musí prokázat, kvůli čemu takový stupeň prověrky chce, a musí být ekonomicky zdatná, musí mít slušné klienty,“ popsal Schmidt.

Pavel: Všechny zaměstnance na Hradě nevyměním

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám