Hlavní obsah

Uprchlíkům komplikují život pravidla cestování po Česku

Uprchlíkům z Ukrajiny, kteří přijedou zdarma evakuačním či mezinárodním vlakem do Prahy, komplikují život při cestě do dalších českých měst současná pravidla. Na jízdenku zdarma mají nárok pět dní po obdržení víza. Pokud si vízum chtějí vyřídit až v cíli cesty, nezbývá jim než jízdné zaplatit.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Uprchlíci ve Vyšné Nemecké na Slovensku.

Článek

O tom, že je situace složitá, svědčí i zkušenosti některých dobrovolníků usnadňujících uprchlíkům přesun z vlaku k registraci nebo za jejich blízkými po republice. „Vyzvedl jsem u vlaku z Polska Ukrajinku s matkou a dvěma malými dětmi. Chtěly hned pokračovat dál do Plzně, kde by se zaregistrovaly,“ popisuje jeden z nich své zkušenosti z pražského hlavního nádraží.

Slovensko čeká na 400 tisíc běženců

Zahraniční

Vzhledem k tomu, že neměly jízdenku na přesun po republice, musely jet napřed do registračního centra na pražském Vyšehradě. „Všichni nejsou tak bohatí, aby si mohli koupit jízdné pro několik lidí po republice. I kdyby na to však měli, je nutné počítat s tím, že o všechno na Ukrajině přišli a do začátku se jim bude hodit každá koruna,“ dodává.

Situaci kritizují i lidé na sociálních sítích. „Nárok na jízdenku zdarma mají teď prakticky jen ti, co jedou do zahraničí. Je to nesmysl. Dnes jsem jedné rodině platila jízdenky ze svého,“ napsala v diskusi Iniciativy Hlavák na Facebooku paní Pavla.

Registraci mají blízko, tvrdí resort

„Když řešíme o půlnoci současně absenci směnitelných peněz, dopravu dětí a zavazadel, přestupy spoji i pěšky a možnosti registrací při zkrácené úřední době i hrozby ztráty bydlení, bylo by aspoň jízdné zdarma v první den úžasnou pomocí,“ argumentoval další diskutující, pan Miloš. V praxi by mohli nárok doložit uprchlíci třeba čerstvou jízdenkou z mezinárodního spoje. Ministerstvo dopravy nicméně zatím pravidla měnit nehodlá.

Ženy na útěku potřebují ošetření i psychickou podporu

Válka na Ukrajině

„Do Kongresového centra je to z hlavního nádraží několik málo zastávek metrem a cesta trvá pár minut, situace je tedy řešitelná a poloha výhodná,“ řekl Právu mluvčí resortu dopravy František Jemelka. Tento argument kulhá především v případě, když vlak dorazí večer nebo v noci, takže uprchlíci často musejí i s dětmi nocovat v nevyhovujících podmínkách, například na nádraží. Namísto toho, aby dojeli tam, kde mají bydlení zajištěné a kde by se mohli také registrovat.

Mluvčí připomněl, že i uprchlíci musí mít jízdenku na konkrétní spoj, i když v pěti dnech po vydání víza jim ji ve vlaku či na pokladně vystaví zdarma.

Nesedí 100 tisíc lidí. Stát o mnohých uprchlících nic neví

Domácí

Opatření o cestování zdarma je omezené jen na železniční dopravu, což resort dopravy zdůvodnil větší kapacitou. Aktuální pravidla pro přepravu zdarma platí od 1. dubna.

„Smyslem bezplatné přepravy uprchlíků z Ukrajiny ve vlacích všech železničních dopravců v Česku je usnadnit jejich životní situaci v okamžiku, kdy byli z různých důvodů nuceni opustit své domovy,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

MŠMT: Při integraci Ukrajinců může být problém se zajištěním učitelů češtiny

Věda a školy

„Na druhé straně je nutné přepravě vtělit určitá pravidla, protože není důvodné, aby zdarma cestovali vlaky na české železnici i občané ukrajinské národnosti, kteří dlouhodobě žijí v ČR a nastalý stav se jich přímo nedotýká,“ dodal Kupka.

Reklama

Výběr článků

Načítám