Hlavní obsah

Ženy na útěku potřebují ošetření i psychickou podporu

Od začátku války na Ukrajině uteklo do Plzeňského kraje více než 8000 Ukrajinek. Některé jsou zraněné, některé těhotné, některé mají novorozené dítě a potřebují okamžitou pomoc lékaře či psychologa. Podle psycholožky Blanky Rauscherové je pro cizinky důležitým záchytným bodem krajské asistenční centrum.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Uprchlíci na ukrajinsko-polském přechodu Medyka.

Článek

„Tady je zdravotníci ošetří nebo přesměrují na specialistu. Mohou se poradit s porodními asistentkami. I když přicházejí samy, nezůstanou napospas,“ zdůraznila Rauscherová, která je zároveň krajskou koordinátorkou psychosociální pomoci.

V Plzni, Rokycanech, Domažlicích a nově také v Klatovech navíc fungují tzv. UA pointy, což jsou nízkoprahové ambulance pro válečné uprchlíky.

„Některé ženy pak přesměrujeme na gynekologicko-porodnickou kliniku. Dosud se na naše odborníky obrátilo šest těhotných žen. Měly bolesti nebo podezření, že jim odtekla plodová voda,“ nastínila mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Gabriela Levorová.

Pocity viny i deprese

Doplnila, že právě na tomto oddělení už matky, jež prchly z Ukrajiny, přivedly na svět dvě miminka. Další novorozence evidují ve Stodu či v Klatovech.

Psychiatr: Deziluze se vkrádá, ale Ukrajina platí krví, my jen penězi

Domácí

V některých případech však cizinky požádaly o potrat. První zákroky už provedli doktoři v plzeňské Mulačově nemocnici. „Zatím jde řádově o jednotky výkonů. Předpokládáme ale, že jejich počet bude narůstat,“ sdělila mluvčí Eva Milerová. Ve fakultní nemocnici šlo zatím pouze o jeden případ.

Na tamějším gynekologicko-porodnickém oddělení pracovala osm let psycholožka Vlasta Romanová. Ve své praxi se mimo jiné setkávala s pacientkami, které se rozhodly pro potrat.

„Skutečně to pro ně bylo těžké, někdy se dostavily pocity viny nebo i deprese. A nyní u žen, které utekly před válkou, je vše ještě komplikovanější. Chtějí zabezpečit své dítě a mají vůči němu obrovský pocit zodpovědnosti. Nemají oporu v partnerovi, který zůstal ve vlasti,“ nastínila.

Jak čelit nejistotě v pohnuté době

Zdraví

Resort zdravotnictví rozhodl, že Ukrajinky mohou o umělé přerušení těhotenství požádat, mají-li dočasnou ochranu či vízum na více než 90 dní. Zákrok je placený a jeho cena se pohybuje v řádech tisíců korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám