Hlavní obsah

Uprchlická krize bude trvat déle, dopadne na kvalitu života, míní Bartoš

Praha

Uprchlická krize související s ruskou invazí na Ukrajinu bude trvat déle, a bude tak mít dopad na kvalitu života v České republice. Ve čtvrtek to v Bruselu řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Česko, které je již na hraně ubytovacích kapacit, bude potřebovat na řešení uprchlické vlny peníze. Část by jich mohla jít podle Bartoše z již schváleného Národního plánu obnovy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Článek

„Krize bude trvat déle a bude mít dopad na kvalitu života v České republice. Máme limity sociálních služeb a zdravotního systému,“ řekl Bartoš.

Ministr upozornil, že Česká republika bude potřebovat na řešení uprchlické krize peníze. „V první řadě je potřeba to řešit na národní úrovni,“ uvedl.

Na evropské úrovni by mohl pomoct již schválený Národní plán obnovy, který reaguje na covidovou krizi. „Mohl by být rozšířen na problémy, které přicházejí s ukrajinskou krizí,“ nastínil ministr.

Zopakoval také, že uprchlické kvóty nejsou na stole. „Nemělo by to být ale tak, že v nějaké zemi člověk vystoupí z vlaku a tam zůstane. Evropa se k tomu musí postavit jako celek, pomoc musí být rozprostřena,“ míní.

Aktuálně je Česká republika podle premiéra Petra Fialy (ODS) na samé hranici počtu uprchlíků, které je bez větších problémů schopna absorbovat. Do Česka za tři týdny ruské invaze přišlo 270 000 válečných utečenců z Ukrajiny.

Celkově uprchlo od začátku ruské invaze z Ukrajiny přes 3,17 milionu lidí, převážně žen a dětí. Téměř dvě třetiny utečenců mířily do Polska, kam už prchlo přes 1,9 milionu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám