Hlavní obsah

Úmluva proti násilí nesmí projít, zní ze Senátu. Hlasování bude zřejmě těsné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpor vůči Istanbulské úmluvě postavil do jednoho šiku některé vládní zákonodárce z ODS a KDU-ČSL s opozičními z ANO a SPD. Ratifikaci úmluvy, kterou bude ve středu projednávat Senát, chtějí zabránit. Poměr mezi odpůrci a příznivci bude zřejmě těsný.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Jednání Senátu

Článek

Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známá i jako Istanbulská úmluva, byla otevřena k podpisu v květnu 2011 v Istanbulu. Dosud ji ratifikovalo 37 zemí, podepsalo 45 zemí včetně Česka.

Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) kolují o paktu dezinformace. Sám úmluvu podporuje a odpor některých kolegů ho mrzí. „Jsem jednoznačně pro ratifikaci,“ řekl Novinkám a Právu.

Příznivci i odpůrci dokumentu jsou v klubech napříč názorovým spektrem Senátu. Každý zákonodárce se tak rozhodne sám za sebe.

Odmítnutí Istanbulské úmluvy by Česko poškodilo

Domácí

„U nás v klubu bude zřejmě víc těch, kteří úmluvu nepodpoří,“ poznamenal Zdeněk Nytra, šéf senátorského klubu ODS a TOP 09, který má šestatřicet členů. „Sám se s největší pravděpodobností zdržím, takže úmluvu vlastně nepodpořím. Nejsem ale vyhraněný zastánce ani odpůrce,“ dodal Nytra.

Diskuse o smlouvě je v Senátu naplánovaná od středečního odpoledne, pokračovat bude zřejmě i ve čtvrtek. Na jednání se její odpůrci připravují. „Počítáme hlasy ostošest. Já Istanbulskou úmluvu nepodpořím. Doufám, že Senátem neprojde,“ řekl Právu a Novinkám senátor za ODS Tomáš Jirsa.

Ten také před několika měsíci rozesílal kolegům materiál, ve kterém tvrdí, že Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí diskriminuje muže. To odborníci odmítají, úmluva se i přes svůj název vztahuje na všechny oběti bez ohledu na pohlaví.

ANO se zdrží, nebo bude proti

Odmítnout úmluvu se chystá i řada lidovců, nesouhlas zní i z šestičlenného klubu ANO. „Já sám to mám tak padesát na padesát. Ale kolegové z klubu se buď zdrží, nebo budou proti,“ řekl Právu šéf senátorů ANO Miroslav Adámek.

Nejvíce zastánců má úmluva v osmnáctičlenném klubu STAN a šestičlenném SEN21, které však dohromady nesloží většinu a při hlasování plného počtu 81 senátorů potřebují dalších 17 hlasů.

Proti paktu se v Senátu v minulosti vyslovily zahraniční a evropský výbor nebo ústavní komise. Podporu získal jen v lidskoprávním výboru.

Svůj postoj odpůrci často vysvětlují nesouhlasem se zavedením slova „gender“, který úmluva obsahuje. Podle právníků však toto slovo česká legislativa už zná.

Cílem úmluvy je předcházet násilí a obětem poskytovat adekvátní pomoc, ochranu a podporu, což je v České republice často stále ještě nedostatečné.

Pokud senátoři úmluvu zamítnou, do Sněmovny už dokument nepůjde. Jako mezinárodní smlouvu ji totiž musejí schválit obě komory. Ani pokud by úmluva prošla v Senátu, nemají její podporovatelé vyhráno. I ve Sněmovně jsou poměry těsné. Podle SPD je úmluva „totalitní zrůdnost“, z největších klubů ANO a ODS se zase ozývá, že je zbytečná.

Dokument budí od počátku velké kontroverze. Odmítají ho zejména konzervativci či křesťanské církve, když tvrdí, že zmiňované trestané skutky již jsou obsaženy v domácím právu, a tak není nutné dokument přijmout.

Advokát o Istanbulské úmluvě: Jde o všechny oběti násilí. Tedy i o muže

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám