Hlavní obsah

Umělecký videomapping na budovu ministerstva vnitra připomíná rok invaze na Ukrajinu

Na budovu ministerstva vnitra na pražské Letné se po dobu několika večerů promítá videomapping. Iniciovala ho organizace Člověk v tísni k ročnímu výročí vpádu Ruska na Ukrajinu. Dvě světelné instalace, inspirované každodenním životem lidí ve válce, budou k vidění do zítřka, 25. února.

Videomapping na budovu ministerstva vnitra připomíná rok invaze na UkrajinuVideo: Novinky

 
Článek

Videomapping má připomenout, že válka na Ukrajině stále trvá a humanitární situace v zemi se zhoršuje. A také má přiblížit, jak vypadá život ve válce a čemu běžní Ukrajinci denně čelí, popsal účel uměleckých instalací na okraji Letenské pláně Petr Štefan, mediální koordinátor organizace Člověk v tísni, která akci iniciovala.

Hlavní instalace – videomapping na boční stěnu budovy ministerstva vnitra - a navazující projekce na plátna v přilehlém parku připravila nezisková organizace ve spolupráci s kreativní tech-artovou agenturou XLAB.

Rok od invaze: Speciální debata Novinek z různých úhlů pohledu – 1. díl

Podcasty a pořady

Můžou sankce zastavit válku? A budou zase levné energie? Druhá část speciální debaty Novinek

Podcasty a pořady
Foto: Jan Handrejch, Právo

Videomapping na budově ministerstva vnitra

Symboly života ve válce

„Na tomto mappingu je zajímavé to, že se v něm používají fotky a materiály Člověka v tísni, které vznikly přímo na Ukrajině,“ řekl Novinkám Jan Morávek, který měl uměleckou stránku akce na starosti. „Chtěli jsme zůstat v symbolické rovině, kreativa proto byla zaměřená na to, aby se projekce týkala lidí žijících na Ukrajině,“ doplnil.

„Vybrali jsme ty nejpůsobivější symboly, které Ukrajinci každý den konzumují – třeba titulky v novinách, různé nápisy na zdech, jak to vypadá, když je bombardování a mají jít do krytu, jaká zpráva na mobil jim přijde a tak podobně. To všechno můžete v projekci vidět,“ popsal Štefan.

Banksyho díla na Ukrajině chrání sklo a kamery

Koktejl

Pracovníci Člověka v tísni jsou podle jeho slov odhodlaní pomáhat, dokud to bude na Ukrajině potřeba. Připomněl také velkou vlnu solidarity napříč českou společností.

„Solidarita Čechů je obrovská, třeba tady v Praze to vidíte skoro na každém rohu, ať už jde třeba jen o vyvěšené ukrajinské vlajky. My to vidíme i na našem sbírkovém kontu na pomoc Ukrajině, kam už nám do dnešní chvíle přišly přes 2 miliardy korun od drobných dárců i firem,“ připomněl koordinátor organizace.

Foto: Novinky

Záběr z projekce

Nejhorší den v životě

„Děkujeme moc za podporu, a že jste nás přijali. Češi jsou na nás moc milí,“ řekla nám Anastasia, ukrajinská dívka, která se na jedno z prvních promítání přišla také podívat.

„24. únor před rokem byl nejhorší den mého života,“ přiznala mladá žena původem z Charkova. Projekce i fotografie jí začátek války připomněly, ale zároveň prý daly naději, že už snad konflikt brzy skončí. V Česku žije jedenáct měsíců a stejně jako na Ukrajině, i zde pracuje v nemocnici.

Foto: Novinky

Na projekci se přišla podívat i mladá žena původem z Charkova

Na Letnou s ní dorazila mimo jiné i její česká kamarádka. „Musím říct, že na mě projekce hodně zapůsobila a úplně se mi sevřel žaludek, když jsem si představila, že přesně tohle na Ukrajině zažívají, slyší a vidí,“ svěřila se.

Podobné emoce cítila také další divačka: „Až když jsem viděla tenhle videomapping, tak mi vlastně došlo, že je to už rok, co se tohle děje. Pořád je mi z toho smutno,“ doplnila při odchodu z parku na Letné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Videomapping na budově ministerstva vnitra

Letenskou pláň si organizátoři na projekce vybrali záměrně. „Je to přesně to místo, kam si lidé chodí připomenout, když se něco významného děje, a rok této války něco významného je,“ zhodnotil koordinátor z Člověka v tísni.

Videomapping na budovu ministerstva je ke zhlédnutí do soboty 25. února vždy v několika večerních termínech.

Fiala zveřejnil video k roku od začátku války

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám