Hlavní obsah

Banksyho díla na Ukrajině chrání sklo a kamery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci minulého roku se někdo pokusil ukrást malby streetartového umělce Banksyho, které se objevily v ukrajinských městech. Úřady se proto rozhodly tato díla ochránit a uchovat pro budoucnost.

Ukrajina chrání Banksyho malby na domechVideo: AP

 
Článek

Na mrazivých záběrech agentury AP jsou vidět Banksyho díla uprostřed městských rozvalin, které jsou důsledkem ruského ostřelování. Ukrajinské úřady se snaží, aby tyto malby zůstaly zachovány, a tak je opatřily ochrannými skly.

V jednom případě celé dílo dokonce uzavřely do skleněné kóje a na některých potenciálně nebezpečnějších místech se o ochranu starají také senzory a bezpečnostní kamery. „Domníváme se, že jde o kulturní a historické dědictví,“ řekl zástupce náčelníka kyjevské oblastní vojenské správy Oleg Torkunov.

Ukrajinci mají v plánu tato díla do budoucna uchovat na svých místech a s ohledem na ně pak zrekonstruovat rozbořené okolí.

„Nebude to dlouho trvat a tento dům se obnoví. Tak ať to tam zůstane,“ řekl s nadějí na lepší budoucnost k jednomu z Banksyho děl Volodymyr Budničenko z vesnice Horenka, která leží severozápadně od Kyjeva.

Rok od invaze: Speciální debata Novinek z různých úhlů pohledu – 1. díl

Podcasty a pořady

Zloději, který u Kyjeva vyřízl z fasády Banksyho dílo, hrozí 12 let vězení

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám