Hlavní obsah

Ukrajinští lékaři sami léčit nemohou

Oksana Denysiuková, lékařka z Kyjeva, uprchla z rodné země před ruskou agresí už loni v březnu. Od listopadu pracuje jako asistentka praktického lékaře v pražské ordinaci. Stejně jako padesátka dalších ukrajinských lékařů, kteří utekli před válkou, nemůže pacienty léčit kvůli přísným podmínkám. Na zmírnění tlačí někteří praktici přes odpor lékařské komory.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jsem moc spokojená, že mohu pracovat ve svém oboru, i když ne vyloženě jako lékařka. Chtěla bych se o to alespoň pokusit,“ uvedla Denysiuková. V tom jí a dalším ukrajinským lékařům brání zdlouhavý proces: pro uznání zahraničního vzdělání by museli složit aprobační zkoušky a absolvovat půlroční stáž v nemocnici, kterou by si museli sami zaplatit.

Hlavní koordinátor Projektu Ukrajina, v jehož rámci desítky uprchlých lékařů z Ukrajiny pomáhají jako asistenti v ordinacích praktiků, a místopředseda Společnosti všeobecného lékařství Cyril Mucha Právu řekl, že by stát měl těmto lékařům podmínky dočasně zmírnit.

„Chápu, že ukrajinští lékaři, kteří se před pěti lety rozhodli, že chtějí jet pracovat na Západ, musí naše podmínky splnit. Ale toto je jiná situace. Tady lékaři utíkají před válkou. Stát by měl udělat vstřícný krok,“ míní Mucha. „Tito lékaři stejně musí pracovat pod dozorem. Neznamenalo by to, že budou sami operovat. Ale nepohlíží se na ně jako na lékaře,“ řekl.

Zmíněná společnost vyčlenila na Projekt Ukrajina milion. Ordinace praktiků, které přijaly ukrajinské lékaře jako asistenty, dostávají deset tisíc měsíčně, ty by měly pokrýt hlavně administrativní výdaje. Obnos je ale už ze tří čtvrtin vyčerpán.

Ukrajinské děti si na spolužáky zvykly, slzy ale zůstávají

Domácí

Věnují se krajanům

Nyní to podle Muchy funguje tak, že se ukrajinští asistenti praktických lékařů věnují spíš svým krajanům. „Znamená to, že ukrajinský pacient k nim přijde, oni se s ním domluví, udělají mu anamnézu a zjistí problém. Český lékař pak stanoví diagnózu,“ popsal Mucha.

Problém spatřuje především v předepsané půlroční stáži v nemocnici, za kterou by ukrajinští lékaři museli platit. „Znamená to, že nic nevydělají a ještě nebudou jíst ani pít, protože budou muset platit za stáž,“ uvedl lékař.

Je přesvědčen, že pustit do ordinací ukrajinské lékaře by se státu vyplatilo. „Ukrajinský lékař může pracovat v oboru a českému lékaři ulehčí práci s ukrajinskými pacienty. Pro české pacienty se díky takto navýšené kapacitě neprodlužují čekací doby a pro stát je výhodné, že ukrajinský lékař má placené zaměstnání a nepobírá sociální dávky,“ řekl Mucha.

Stačilo by podle něj, kdyby ukrajinští lékaři mohli absolvovat stáž v ordinaci praktika, případně měli dočasnou výjimku, že mohou pracovat pod dohledem českého lékaře.

Mizí lékárny. Málo peněz, stěžuje si komora

Domácí

Nesmysl, říká Kubek

Ministerstvo je podle mluvčího Ondřeje Jakoba ochotno diskutovat. „Nebráníme se debatě, ale je nutno dodržovat všechna platná zákonná ustanovení,“ řekl Právu.

Naopak striktně proti je Česká lékařská komora. „To je taková hloupost, že se to těžko komentuje. Primární je, aby pacienti měli garantovanou kvalitní a bezpečnou zdravotní péči. Jsme zásadně proti takovým výjimkám,“ řekl Právu prezident komory Milan Kubek.

Komora podle něj už dřív ministerstvu předložila plán, jak ukrajinské lékaře začlenit a umožnit jim aprobační zkoušku. „Ministerstvo neprojevilo sebemenší zájem. Tento návrh by byl popřením všech pravidel v EU,“ dodal Kubek.

Anketa

Vadilo by vám být ošetřen ukrajinským lékařem?
Ano, vadilo.
72,5 %
Jen v případě nějakého závažného zdravotního problému.
1 %
Nejsem si jistý/á.
1,2 %
Ne, když mi bude rozumět.
15 %
Ne, nevadilo.
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6607 čtenářů.

Ukrajinští uprchlíci uspořádali úklid parku v Jihlavě. Chtějí tak Čechům poděkovat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám