Hlavní obsah

Ukrajinským uprchlíkům už Česko vydalo 133 tisíc víz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úředníci ministerstva vnitra a policisté už vydali 132 995 speciálních víz pro lidi zasažené válkou na Ukrajině. Uvedlo to ministerstvo vnitra.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Žena vyřizuje dokumenty pro celní správu.

Článek

O víza mohou žádat nejen lidé, kteří z Ukrajiny uprchli po zahájení ruské agrese, ale například i ti, kteří v Česku žijí déle, končí jim pobytové oprávnění a museli by se jinak do rodné země vrátit. V pátek takto získalo vízum 11 484 lidí, ve čtvrtek to bylo takřka 14 tisíc lidí.

Česko žádá po EU 25 modulárních základen. Pomohly by s ubytováním uprchlíků

Válka na Ukrajině

V asistenčních centrech napříč republikou a také u cizinecké policie se pak  zaregistrovalo 78 093 uprchlíků z Ukrajiny, z toho 4949 v pátek. Podle údajů z mezinárodní agentury Frontex už Ukrajinu kvůli ruské invazi opustilo zhruba 2,5 milionu lidí, z toho cca 200 tisíc odešlo do Česka.

Rakušan: Zvládneme čtvrt milionu lidí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už dříve řekl, že Česká republika je schopna poskytnout základní komfort a najít ubytování pro zhruba čtvrt milionu lidí a k této hranici se počet uprchlíků rychle blíží.

Rakušan: Blížíme se k hraně. Ve hře jsou humanitární zařízení

Domácí

Ve čtvrtek k tomu ministr doplnil, že nynější odhady hovoří až o 400 tisíc až 450 tisíc Ukrajinců, kteří by mohli zamířit do ČR. „Ale strop nikdo neřekne, nevíme, jak se bude vyvíjet ukrajinská krize a kolik lidí se vydá na cestu,“ podotkl ve čtvrtek Rakušan, který včera vedl další jednání ústředního krizového štábu.

„Řešily se tam operativní věci právě s ohledem na počty uprchlíků a jejich přesuny do méně vytížených krajů,“ řekla k tomu Právu mluvčí Dlubalová.

Foto: Lukáš Pavlíček, ČTK

Fronta žadatelů před krajským asistenčním centrem pomoci v Jihlavě, autobus přiváží další.

Přetížená a prakticky zaplněná je Praha a Středočeský kraj. Asistenční centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům v metropoli už od začátku ruské invaze odbavilo přes 25 tisíc lidí. Ve čtvrtek evidovalo 2872 žadatelů, z nich 375 požádalo o ubytování, 188 uprchlíků odvezly autobusy a vlaky během čtvrtka do jiných center.

Pianem a srdcem proti slzám, zimě a zmaru

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám