Hlavní obsah

Zvýšení platů mají jisté jen učitelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bude nový kabinet respektovat listopadové rozhodnutí Babišovy vlády, která schválila růst minimální mzdy z 15 200 na 16 200 korun.

Foto: Ilustrační foto PRÁVO – Jan Handrejch

Ilustrační foto

Článek

Měnit se nebude ani od ledna schválený růst platů učitelů, kteří mají dostat navíc 3,5 procenta. „Rozhodně jsme deklarovali, že učitelé patří mezi naše priority, tam nechceme nějakým způsobem tyto věci revokovat,“ ujistil už dříve Jurečka.

Ekonomika příští rok vzroste o 4,3 procenta, odhaduje Hospodářská komora

Ekonomika

Naopak u ostatních státních zaměstnanců, jako jsou policisté, hasiči či pečovatelé, se nastupující pětikoalice chystá rozhodnutí předchozí vlády přehodnotit. Zatím ale odmítá říct, zda jim vůbec přidá.

„O tématu se budeme bavit tento týden na setkání všech koaličních subjektů. Nejpozději však příští týden ve středu 22. prosince, kdy bude jednání vlády,“ sdělil Právu ve středu Jurečka.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už minulý měsíc prohlásil, že nařízení kabinetu Andreje Babiše (ANO) o plošném navýšení platů zaměstnanců ve veřejné správě o 1400 Kč měsíčně nová vláda zruší. Tvrdí, že je nespravedlivé přidávat všem zaměstnancům stejně, rozhodovat by měl výkon.

Plošné zvýšení je vlastně demotivační pro skvělé zaměstnance veřejné správy
Zbyněk Stanjura

České dráhy zvýší mzdy

Ekonomika

„Pokud vláda všem přidá stejně, tak já myslím, že to zrušíme, protože to není spravedlivé,“ řekl Stanjura. V každé firmě nebo úřadu jsou podle něho zaměstnanci skvělí, průměrní a ostatní a návrh mezi nimi nerozlišuje. „Plošné zvýšení je vlastně demotivační pro ty skvělé zaměstnance státní a veřejné správy. Problém není částka jako taková, ale ten princip,“ dodal.

Právo se Stanjury tento týden dotazovalo, zda jeho postoj platí a jaký bude postup. Ministr ale nereagoval.

Proti pevné částce jsou i Piráti

„Za Piráty jsme v minulosti jednotné zvýšení platů státních zaměstnanců o pevnou částku kritizovali. Záleží na výsledku jednání na vládě,“ řekla ve středu Právu místopředsedkyně strany a Sněmovny Olga Richterová. „Klíčové je, jakou představu má ministr financí Stanjura, a záleží, jak se vláda usnese jako celek,“ uvedla Richterová.

Mnohem víc zaměstnavatelů bude nabírat než propouštět, předpovídá průzkum

Ekonomika

Pokud schválená novela nařízení o platových poměrech státních zaměstnanců vstoupí v účinnost od 1. ledna, tak hned vzniká právní nárok na plat i s přidanými penězi. „Lze očekávat, že ministr financí co nejdříve své řešení platů a provizoria na vládě představí,“ podotkla Richterová.

Ve veřejném sektoru v 1. pololetí pracovalo přes 652 tisíc lidí. Končící vláda schválila, že pracovníci státu a veřejných služeb mají dostat od ledna přidáno 1400 Kč. Tisíc korun by mělo být v základu výdělku a 400 korun na odměny.

Reklama

Výběr článků

Načítám