Hlavní obsah

Účinné léky na covid bleskově mizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouho to vypadalo, že o ně není zájem. Teď monoklonální protilátky mizí lékařům rychle pod rukama. Zkušenosti z českých nemocnic totiž potvrdily, že tisíce seniorů a rizikových pacientů léky při včasném podání uchránily před vážným průběhem a hlavně je zachránily před smrtí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, vyrábí firmy Regeneron a Roche.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví proto doobjednalo k původním 15 tisícům tento týden dalších 24 tisíc dávek. Víc než polovinu tvoří osvědčený koktejl Regn-cov2 od firmy Regeneron, který by měl dorazit v prosinci.

„Máme potvrzen zájem od ministerstva zdravotnictví o zajištění 15 tisíc dávek experimentálního léčivého přípravku Regn-cov2,“ řekl Právu mluvčí distribuční společnosti Roche Jiří Pešina. „Zkusíme udělat vše, aby k dodání došlo ještě v prosinci,“ doplnil s ohledem na hrozící výpadek v některých infuzních centrech.

Kubek: Něco se omezit musí. V Česku se nedodržuje vůbec nic

Domácí

Tentokrát podle něj bude navíc mechanismus rozvozu jiný. Žádné centrální nemocnice, které lék nakoupí a pak budou dál posílat dalším zařízením, jak je tomu dosud. Infuzní centra si množství objednají podle potřeby sama přímo od distributora, čímž se má proces urychlit. Příští týden by měly dorazit tisíce dávek bamlanivimabu americké společnosti Elli Lilly. K nim také látka etesevimab, s níž se bamlanivimab kombinuje.

„Týdenní spotřeba je zhruba 2500 až 3000 dávek,“ sdělil Právu mluvčí resortu zdravotnictví Daniel Köppl. Zbývá podle něj přibližně 9000 dávek, což je zhruba třítýdenní spotřeba. Poptávka po lécích je vysoká už několik týdnů.

Protilátkové léky nově i bez prokázání covidu

Koronavirus

Obavy nemocnic

Některé nemocnice ve středních Čechách mají obavy, že jim léky dojdou. Provoz infuzního centra chce zastavit například příbramská nemocnice, která čeká na mimořádný závoz.

„Denně na našem urgentním příjmu aplikujeme tyto infuze deseti až třinácti pacientům. Nyní jsme se dozvěděli, že už nejsou zásoby. Musíme si je objednávat přes nemocnici Motol, sami nemůžeme. Zastavujeme proto jejich aplikace,“ upozornil mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota.

„Aplikovali jsme infuzi teď zhruba stovce lidí a jen jediný pacient se vrátil do nemocnice, ostatní se bez větších obtíží doléčili doma,“ dodal.

Tisíce dávek účinných léků na covid leží zbytečně ve skladech. Proč?

Domácí

Řada nemocnic se sice předzásobila, není ovšem jasné, jak dlouho jim dané množství vydrží. Obě koordinující nemocnice, tedy FN v Motole a FN v Brně, už zastavily distribuci do ostatních zařízení. Léky si teď mohou nemocnice mezi sebou jen přerozdělit. „Pro naše potřeby jsme si ponechali dostatečné zásoby minimálně na měsíc. V těch nejsilnějších dnech jsme schopni podat až 60 dávek,“ dodala mluvčí brněnské nemocnice Veronika Plachá.

V tom by jim mohly pomoct dodávky, které jsou přislíbeny od Regeneronu. V Česku je infuze monoklonálních protilátek určená všem nad 65 let nebo mladším chronikům od 12 let, kteří jsou ohroženi vážným průběhem covidu.

Reklama

Související články

Zájem o monoklonální protilátkové léky roste

Některé nemocnice musí kvůli velkému zájmu o léčbu covidu monoklonálními protilátkami, které brání těžkému průběhu a jež jsou určeny pro seniory 65+ a rizikové...

Výběr článků

Načítám