Hlavní obsah

Rusové tlačí ze všech stran. Je to až neskutečné, líčí starosta Avdijivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta ukrajinského města Avdijivka Vitalij Barabaš ve čtvrtek oznámil, že na frontové město útočí velké množství ruských jednotek. Ještě více se tak stupňuje několikaměsíční úsilí o dobytí tohoto průmyslového, avšak strategicky ne příliš důležitého centra. Informuje o tom agentura AFP, na kterou odkazuje americký týdeník Barron’s.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto ukrajinské armády u Avdijivky

Článek

„Nepřítel bohužel tlačí ze všech stran. Není jediná část našeho města, která by byla klidná,“ prohlásil podle agentury AFP Barabaš. „Útočí velké množství jednotek,“ dodal.

Barabaš dále uvedl, že ruské síly při útoku nasazují především dělostřelectvo, letecké údery a pěchotu. Ruské tanky a obrněná vozidla se ale účastnit nemají, protože nemohou po rozměklém bojišti projet.

„Situace v některých směrech je až neskutečná,“ uvedl starosta města a dodal, že z předválečných zhruba 34 tisíc obyvatel Avdijivky ve městě zůstává méně než 950 obyvatel.

Avdijivka je již několik měsíců epicentrem bojů na východě Doněcké oblasti, kde Rusové bez ohledu na překážky podnikají jeden útok za druhým. Několik týdnů se například sváděly boje o průmyslovou struskovou haldu na okraji města, kterou Rusové po dlouhé době a za cenu vysokých ztrát nakonec dobyli.

Podle prosincové zprávy amerických zpravodajských služeb bylo během pouhých dvou měsíců operací zaměřených na dobytí Avdijivky zabito a zraněno více než 13 tisíc ruských vojáků. Deník The New York Times spočítal, že na každý získaný půlkilometr čtvereční ztratila ruská armáda zhruba tři tisíce mužů.

Ukrajincům dochází munice, na malé skupinky Rusů už ani neútočí

Válka na Ukrajině

Dobytí Avdijivky by pro Rusko znamenalo tolik potřebné vítězství v době před druhým výročím plnohodnotné invaze a březnovými prezidentskými volbami, připomíná agentura.

Znamenalo by to ovšem i první výraznější změnu na frontové linii za několik měsíců, která víceméně zůstává stejná bez výraznějších územních zisků na obou stranách. Podle analytiků má Avdijivka ale pouze malou strategickou hodnotu.

Její dobytí nezmění průběh války, nejde totiž o klíčový opěrný nebo logistický uzel. Vyhnat Ukrajince z Avdijivky má pro Rusy pouze taktický význam, že je dostanou dále od Doněcku a železniční křižovatky v Jasynuvatě, které pak nebudou moci ohrožovat palbou z raketometů Grad. Avdijivka nicméně neotevírá cestu do hloubky ukrajinského území. Pokud by se Ukrajinci stáhli, mohou naopak zkrátit frontu.

Skoro rok bez úspěchu

Poslední velké vítězství na frontě zaznamenaly ruské síly loni v květnu, kdy po měsících nákladných bojů na obou stranách dobyly Bachmut.

Velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj letos navštívil ukrajinské jednotky, které zadržují ruské síly na předměstí Bachmutu, a varoval před rostoucími ruskými útoky.

„Situace je napjatá a vyžaduje neustálé monitorování situace a rychlé rozhodování přímo na místě,“ citovala Syrského armáda na sociálních sítích.

Uvedl, že ruské síly používají kamikadze drony a elektronický boj spolu s útočnými skupinami s dělostřeleckým krytím, aby prolomily ukrajinské obranné linie před Bachmutem.

Kyjev ve čtvrtek rovněž uvedl, že Rusko v noci na Ukrajinu vypustilo další palbu útočných dronů íránské konstrukce a že jeho systémy protivzdušné obrany sestřelily 11 ze 17 dronů.

Starosta Avdijivky: Situace je místy kritická

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám